做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
好少主人肯幫佢地刷牙
試下搵一個人用毛巾包住佢個身體,再反轉放上係大脾幫你hold住,睇下會唔會冷靜少少?同埋牙膏都可以買d岩佢地口味既
有冇絕育
佢地性觀念應該同人唔一樣,唔係冇野扑就唔開心(最少我係咁
我都有個八哥客好爭扎,基本上係最難搞既客人之一,不過佢唔咬人所以唔洗頭套,只係一個鬥耐力既遊戲
如果自己幫佢剪,記住都係一邊抱實佢,一邊拎住隻手/腳向後但唔好剪住,到佢冷靜再剪,可能係五分鐘十分鐘既事
冷靜唔到的
咁可能要搵美容師搞,如果唔係邊個受傷都唔好
考完之後做左一年(半年寵物店+半年spca)
可能由寵物店開始已經要自己搞掂(有人磅住),所以比較快可以自己handle狗仔,怕有d寵物店一路係咁叫你洗狗洗狗,冇機會剪進步會好慢

上門分別
客人方面
好處:
唔洗帶落街同等幾粒鐘
可以望住狗仔
狗仔唔洗困幾個鐘籠
唔會同有虱同皮膚病既狗仔共處

壞處:
通常貴d
要自己清理現場(睇美容師

我剪毛個陣冇必要都唔會想客人磅住不過佢睇住係ok的,搵得上門大部份都會睇住,信任對方之後甚至得小朋友/冇人係屋企都試過
想買磨甲器,邊個牌子好用推介?
用開codos,大劣野但呢隻牌子既電剷仔同磨甲器都ok,寵物店應該都有但貴d,有淘開寶可以順便買個
食緊邊隻糧?有可能關食糧事
想問黑色指甲有冇咩辦法可以冇咁易流血
唯有少少咁剪,剪到咁上下見到切口既血管就要停,建議新手唔好剪咁深先,等動作熟左先剪深d
10歲啫 驗血報告正常就麻醉洗啦
我嗰個12歲無麻醉洗咗一次
13歲半口腔發炎 結果都係要麻醉洗牙
個醫生話其實驗血報告正常 唔會好高風險
不過你要有心理準備會剝幾多隻牙
其實出去剪係唔係都係靠止血粉
唔係,寵物店既止血粉係意外剪到流血先用
以前學個陣一定要剪到好短,一定流血
但如果寵物店都咁做,一定好多客都屌,所以剪貼就得,唔會剪落血管
收幾錢幫貓沖涼 長毛貓
佢仲好細既?
有可能關隻糧事,我個隻之前買左呢包既6種魚,隻眼即刻好多分泌
有冇圖睇下
可以試下用呢支野,我個仔幾個月個陣試過,情況有好轉,用左一排之後冇食好似都冇再出黎了

如果情況持續,可以試下換隻鴨肉/羊肉既糧
而家我個隻食緊addiction羊肉,比起食orijen六種魚好好多
唔知係牌子問題定係魚對佢地唔好,食完可以換下冇壞,反正orijen都幾貴下
做咩咬你?
4個月正常可以做美容架啦,只係打針後唔沖得。
同埋都係建議上門,一對一會比較安全同快手搞掂,始終幼犬比較易感染
因為佢屋企係用浴缸,我一時貪快想抱入去
我一抱起佢,佢主人即刻喝住我,話佢唔鐘意人抱,但係太遲了佢都係咬左落黎,咬之前我又唔敢放手,我怕我放手佢手都跌斷,所以只能夠硬食
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞