做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
有關寵物美容既都盡量答
寵物生活上就未必,因為養狗黎講我都係新手
屋企廚房幾大
遇到驚人既貓狗會點搞
考到咩牌
隻貓好驚人抱,點幫佢剪指甲?
一個月做幾多日
平均搵到幾錢落袋
貓太激動唔接,以前返工個度聽聞有貓太驚嚇死左
狗的話戴口罩基本上就照做到,大隻d都一樣,夠力就得
係台灣考左c牌就返香港係學徙做起,之後就再冇考過了
如果唔出爪的話,最簡單就係一個人一邊餵零食,另一個人一邊剪
基本上25日以上,除非有時有野做留俾自己放假
可能我算收得平,應該25~30k左右
做過拔毛既美容?
冇,以前學校有提過,不過唔係好接受呢樣野
有幾個原因:
可能之前整傷過有陰影

又或者剪個陣指甲鉗唔夠利/唔夠果斷,剪落去唔斷其實佢地會好唔舒服

最主要係佢地會恰狗主因為通常你地整兩整就放棄,佢地久而久之覺得爭扎下就有用

方法:
剪個陣可以任何角度打斜剪,盡量唔好打橫剪

每一下唔可以剪太多,要少少咁批,咁樣就算你唔熟手都敢果斷剪落去,就算我剪都係成地指甲碎好細粒

可以的話就反肚放大脾剪,另一個人幫手hold住同遮住視線
如果知道佢地d關節位唔整唔會受傷的話,俾佢地企枱,之後手腳掌向後反係最好既

耳仔的話,發炎嚴重要睇醫生,你睇下佢耳殼係咪非常紅腫

做法:
雙手攬住佢同反起耳仔,如果爭扎就攬實唔好郁先,等佢定落黎再做下一步,俾d耐性,再定落黎之後擠多d洗耳水入去,如果做到呢步,成功機會大好多之後都係主要用濕紙巾/綿花抹乾淨周圍

如果係poodle/比熊呢d,都係要搵美容師拔左耳毛先,如果入面有毛你點洗都唔乾淨
香港的確比較少
我喺英國好多都係咁做
喺香港暫時搵唔到
如果指甲剪到貼晒都仲係掂地會點做?
做開邊區 收幾錢一單
請問點入行(例如揾竉物店定愛協)? 今年fg本身想讀寵物美容,但因為疫情轉zoom就無報到。 想quit左宜家份工讀完之後想去日本/台灣考試

同埋呢行收入穩唔穩定? thx
巴打係個邊做美容師?定係想係香港搵會拔毛既美容師
要視情況,佢以前好耐冇剪?有冇相睇下
如果真係貼晒血管都掂地,可能要忍心一次,準備定止血粉一刀過
亦都有客人要求叫我做,最後落唔到手剪到盡貼就好了

只要有車到既地方我都會做,不過只係剪指甲就要夾順路先去了,80蚊剪指甲only
最好既方法,去讀完課程,考個c牌再入寵物店學徒做起,有c牌上手會快好多,有d鋪頭會帶你去考b牌費用方面我冇問過,可能會資助你
以前係寵物店見好多人都冇讀過,直接由學徒做起,唔係唔得既,上手慢d

spca入職要求要你自己handle到大部份狗,因為入面冇人成日得閒磅住你,建議做熟左先考慮

呢行收入穩定,不過打工薪水唔高
講真我都係接受唔到呢個人工先做上門,比起寵物店辛苦好多,但有心做人工可以係寵物店兩三倍,時間仲要自己就
金毛上門沖一次幾多錢
睇品種,250~600都有
450~500左右,睇size
咩品種既狗仔最乖最合作
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞