做左3年上門寵物美容 你問我盡答

308 回覆
18 Like 3 Dislike
留名遲啲幫襯樓主
多謝先
要試一試先知,貓如果好抗拒基本上係冇得搞,因為一係嚇瓜佢,一係我成手血另一個情況就係佢好驚,但驚到企定定咁(貓比較少有)
我帶佢去睇醫生就係驚到企定定個d
但個身震哂
有時係屋企會百厭d
不過都可以試下
係屋企好惡死
自己地盤
我平時帶我隻松鼠出去全手剪要差唔多700
可能因為係有舖頭

其實我都學緊寵物美容
不過啱啱先學識揸鉸剪
包圓嗰陣剪到手斷
尤其當個姿勢要係逆時針鉸剪尖向下嗰陣
(好似好抽象)
仲要一個星期先上一堂好易唔記得
平時又有正職 冇乜時間練
好苦惱...
我set松鼠係會平少少,因為覺得易剪好多
我見有d鋪頭成千銀剪個頭,係好靚既,不過過幾日又亂返,我係狗主心態就唔會試啦

剪個陣係咪坐係度練習?如果企係度剪,好多位都會比較就手

同埋如果一星期一堂,你真係要成日睇片洗下腦先會記得d重點位點剪
樓主有冇課程推介?想入行但有正職,想報課程感受下先
捲耳貓耳仔入面好多耳屎,幫佢用洗耳水清潔佢又係咁掙扎
成功滴到但又清得唔多⋯fing唔到啲咩出嚟
有冇咩方法
上面有巴打都係有正職去學寵物美容,你可以問下
如果真係想感受下,你可以留意下erb,我記得佢之前有寵物美容既堂,唔知點解唔見左,如果唔係你去搵寵物美容學校個d,8堂10堂都要成萬蚊
如果佢肯入貓袋就帶出去寵物店整,
貓係自己地盤會難搞d,洗耳仔呢d好快趣既事,係外面做會冇咩難度

因為我地洗耳仔唔係就咁滴入去,係用綿花抆乾淨耳仔,但主人做呢樣野會比較危險

同埋如果佢只係耳仔唔俾整,其他地方都ok,可能係耳仔好污糟or發炎,因為愈唔舒服會愈唔俾人整,建議盡快搵人搞
但因為之前打針醫生check過,話似係耳蟎情況,深色耳屎都係可以搵人就咁清潔?

其實我都盡可能唔想佢成日出街,但依家每日幫佢用洗耳水清潔,又唔係fing到太多污糟野出嚟,仲要抓到耳仔有少少傷添
巴打你住邊區
Poodle可唔可以自己拔耳毛?試過買拔耳毛粉都ok佢都無痛無紅,不過再入啲既毛要點拔?
可以,不過要小心,要hold實狗仔或者佢本身定先好做,如果唔係夾到肉好痛架

可以買支止血鉗夾比較入面既毛,外面用手蚊都可以,眉鉗應該都得,不過冇咁就手

附上一個好多耳毛既人客
80~100
但今個月好似少左
靠app搵,萬事起頭難,一開始係要投資下先得
工具,俾錢中介app,打折俾客人
呢段時間要捱下

捱一兩個月就會開始穩定d,最緊要俾客人見到你有信心同埋錫狗,控到狗就最好,反而唔洗剪得靚到曉飛

btw,學徒13k已經好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞