房屋台不會告訴你的時事,買樓前入嚟睇一睇、諗一諗

276 回覆
229 Like 72 Dislike
同樓主講真係哂時間,入過地產鋪同AA傾過知道市況未?當然你可以話講馬唔一定識跑馬,但樓市唔同跑馬,唔知真實市況係好難討論,對牛彈琴
首先佢話亞媽唔肯劈價賣樓 已經係最貼身既例子去證明業主心態啦
哦 唔通佢亞媽唔肯劈價 其他人就會劈?
既然個個業主都咁硬 個大瀉係點來 樓市又唔同股市 大戶可以大手沽空去做低個市場獲利 喺無incentive既情況下 邊個會割價賣樓咁傻仔
買樓起碼有壹半人保本/贏。買股做大戶點心8成人輸。今次美股科技股災又輸你老母財演沒有告訴你
呢個「理論」只可用嚟解釋2019年之前嘅香港,而家香港面對嘅係戰後最大嘅政治變局,萬一有乜風吹草動,揸住不動產走唔切資,風險變得好大
買股做大戶點心8成人輸。今次美股科技股災又輸你老母財演沒有告訴你。
方力申巴打
你同樓上條傻柒講啦
【韓林兒】十二點鐘都黎重未見淡淡新聞
https://lih.kg/2441873

樓主回應下
為免影響手足出貨,除非有好重大消息,否則唔推新聞了,請見諒
唔好意思,想問一問,香港過往有邊一年唔係‘風雲變色’?
有邊一年勁過呢兩年?以前係小變,而家係巨變,如果而家都唔覺得香港巨變緊,未免太離地
84年89年都唔巨
所以當年都有移民潮,當年香港人驚嘅嘢,而家正在一一實現,所以而家情況仲嚴重
咁當年樓點解唔爆
巴打突破盲腸

89民運 97回歸 金融風暴 SARS 支爆 歐債 金融海嘯 反國教 中美貿易戰 反送中 武肺
84同89一定驚過依家
未出世未親身經歷過
但睇返當時啲新聞見到鐵娘子出門口仆街就知幾震撼
未知風險同可預計風險無得比

回歸前感覺係中產養母同你講住山腳個草根親生阿媽黎接你番去了

依家嘅分別係 過咗咁多年中產養母仍然都係中產 草根果個阿媽搖身一變 變咗暴發戶
韓林兒膠式回應
韓式回應:俾中共威脅走唔到資,香港咁撚危險遲早大跌
你哋覺得而家冇嘢就冇嘢啦下,拗都無謂,你哋過得開心就得啦吓,人各有志,道不同不相為謀......我唔想說服你哋,亦請你哋咪煩住我,而家我已無唱淡,你哋安樂啦下,唔好成日跟住我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞