房屋台不會告訴你的時事,買樓前入嚟睇一睇、諗一諗

276 回覆
229 Like 72 Dislike

2月果7500宗成交 肯定都喺政府同地產打隆冬 全部假成交

https://m.mingpao.com/pns/經濟/article/20210301/s00004/1614536668926/2月買賣登記料7500宗-按月升兩成
好多手足出緊貨,交投量上升係正常,我亦樂觀其成

不推po純討論
https://ps.hket.com/article/2820122?r=cpstni
一個月內兩發展局高官買樓 副秘書長麥成章2650萬購西半山豪宅

高官入市又睇唔到, 而家又唱乜AO賣樓
出完呢個post之後即時有知道我account 嘅朋友鬧我,佢話唔好影響到準備移民嘅手足出貨,而家仲買樓嘅多數係藍屍,唔應該提醒佢哋。我聽到咁講,即刻好似當頭棒喝,萬分慚愧,無地自容。

為免影響手足,我唔會再加推任何新嘅資訊,亦希望各位唔好推post,就此作罷

利申:我媽咪層樓都放盤中

此post已完

屌你老味你條撚樣根本分化撚黎
點解而家買樓一定係藍屍?!
唔係所有人想走都走到
你估個個人都好似你咁乜都有媽咪養?!
走唔到既人唔洗住?! 唔洗生活?!
單交易係舊年十二月,仲未開始批鬥高官,你知而家政局日日有新嘢玩,我諗佢哋而家都好後悔買咗樓

不推po純討論
純推理,黃絲冇理由會對香港前景有信心,冇信心就冇可能仲喺而家用全球最高樓價嘅價錢入市

不推po純討論
忍唔住補充一下,連建制派都要批鬥了

田飛龍:對建制派要求升級 中央需要的不是「忠誠廢物」
https://lih.kg/2430875

不推po純討論
你係咪忽撚左
對香港前景無信心就唔洗住架
走唔到既人留起香港訓街?!
定你想唔買樓繼續做租租供養藍屍
或姐你覺得走唔到既黃絲都係抵撚死
聽你在靠杯
屌, 本身以為樓主只係cctoy D不食人間煙火既戇鳩仔, 估唔到原來係白卡仔黎
呢件cctoy其實只係想表達走唔到要留底既黃絲根本就係抵撚死
屌佢老味改個user name做"韓林兒"
叫"晉惠帝"就似晒佢
連$1000 賭局都要諗一晚既人, 走去教人買樓?
咁多人咬樓主,好明顯係心虛
不過呢班未必係AA9
因為AA9比起樓市GOGOGO,佢地退而求其次,成交GOGOGO都可以
咁急出黎咬人既應該係高位追貨炒樓果班,呢2年驚到9縮
無知真可怕
唔知頭唔知路無追post就收嗲啦
同道理

見咁多cctoy 突然入屋台吹風 就知見到樓市咁旺好擔心無人再陪佢地玩
咩係A0 黨
咁多cctoy爬入屋台,好明顯開始擔心
不過呢班未必係攬炒派
因為攬炒派比起移民撚,佢地退而求其次,樓價大瀉上到車都可以
咁急成班沖入黎吠應該都係住緊公屋失緊業果班,QE壓力下驚到9縮

成篇文用另一個角度完全可以代入cctoy 到
要住都唔使急住喺呢個巨變嘅時刻買嘅。若唔想移民,而家風頭火勢,畀我如果有三百萬準備畀首期,不如用嚟買住啲比較保守嘅基金、債券,一個月應該可以收番萬零蚊息,用嚟租住樓先,過多一年半載,睇吓點先再算
你哋真係咁離地,對基本政治常識咁無知?
我段文就有齊實際數字

你回覆嘅數據呢 賣樓移民定換樓有冇數字 定你又係聽朋友講
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞