房屋台不會告訴你的時事,買樓前入嚟睇一睇、諗一諗

276 回覆
229 Like 72 Dislike
等我答
「咁係咪要做過發展商先可以評論樓盤?」
最弊佢連咩係越位都未識就學人講波
幫佢諗定

我小朋友嚟 不過媽咪好有買賣樓經驗 經常同我分享
仲有講馬一定要識騎馬㗎咩

你班五毛喺咪比我講中所以咁嬲

cctai 無限loop loop loop大法
你算老幾?你問我就要答?

每個人嘅視野都會受自己經驗限制,我知道自己經驗有限、視野未必夠寬,所以我成日向一啲有經驗嘅人請教(包括睇吓你哋講乜),增加見聞,以補自己不足
其實都有趣,用政府ao 觀點去睇樓,但點解要咁間接,唔係應該睇樓市參與者既睇法咩? 好似賣地價錢,樓宇成交價咁

由689 777都打壓唔到樓市,未知道ao又如何做到
開心大發現 原來請教人學嘢嘅方式 喺屈鳩人五毛同鳩報無重點嘅大字帖
TL 無睇晒, 但我以去左cc toy
首先你既資料好有用, 而你話買樓係人生重要決定我亦相當同意
但我只可以揀買同唔買下, 我仍然會揀買
因為d 咩無地呀, 大陸資金呀, 低利息呀, 剛需呀, 美國放水呀等等, 講到臭晒, 依然係最主導樓市升幅既原因, 呢d 情況不變下, 其他原因難以扭轉升勢, 包括國安法, 移民, 香港赤化之類
係可見既將來, 我既睇唔到會支爆, 亦睇唔到會收水加息, 買到樓的話, 而家係買既時機
如果時間可以證明我錯, 最好一定要, 我好樂意揸住層睇, 跌到得返一半, 然後享受支爆既樂趣
人生經驗唔夠就唔好咁多嗲啦咁 俾人chok幾chok就淆
想唱淡自己入貨?
而家係2021,唔係2003,人錯過一次,唔會再錯第二次,講咩分析都假,睇下出面環境,新樓仲係抽籤,唔係有錢就買到
火棒總要有人接
留名睇樓主撚狗
世上冇任何人嘅經驗係「夠」嘅,只有喺某個領域經驗比較多或比較少而已。一個有經驗嘅而又肯同後輩溝通嘅人,你聽君一夕話,真係學到好多嘢,而呢啲人,通常唔係嗰種話自己食鹽多過你食米嘅老屎窟,覺得自己經驗已「夠」,乜嘢都識,唔去學習新嘢、唔去聽唔同意見,呢啲人同佢點傾都學唔到嘢,嘥自己時間,所以見到呢啲人,我通常都唔回覆,廢事浪費生命,請各位叔父見諒
Hi cctoy 嘅小朋友 歡迎回到現實世界
拿,我就唔係想發爛咋既,想理性回應一下姐。
基本經濟理論,供求影響價格。如果純粹以你媽咪層樓做參考,想賣但無人買,咁唯有真係減價求售。如果真係大量呢d情況出現,咁市場價格一定會下跌。
但實際情況係成交量上升,math don’t lie,數據已說明

此外,可能你真係無講錯,手足係不斷出緊貨;但係另一方面,只要個市場不斷有你口中既藍絲接貨,咁個價格都唔會跌,理由同上。已實際數字亦話你知,成交量事實上無跌。

你話果d政治問題,我唔會去質疑你。但個問題係如果香港真係有咁多你唔中意既「港豬」選擇上車唔移民,咁個價錢點樣跌?
認同 但

前提係真心想學野 而唔係貼垃圾文洗版引戰
你依一句令我回憶番到十年前高登年代 買股買樓都有人唱接火棒
岩呀 所以見好多巴打都好謙虛喎 係得你咁聲大大話樓市會大瀉 我係你就虛心學野 認自己未夠班評論樓市咪好囉
樓主公屋仔?
唔單止藍絲買架
身邊好多黃絲都買左
點樣為之大大聲?出個post 有幾大聲?我覺得自己喺房屋台係空谷足音,可能因為咁你覺得我「大聲」,但我寫親每字每句都畀一大班人圍攻,我可以有幾大聲?
咁人哋買唔買樓關你撚事
唔好又話咩討論下都唔得
你依種叫單單打打
唔撚係討論問題
大瀉=跌1成
冇樓既人係到指點江山
同太監係到話扑野對身體唔好有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞