房屋台不會告訴你的時事,買樓前入嚟睇一睇、諗一諗

276 回覆
229 Like 72 Dislike
No stake in the society?
依家上forum 好慘 經常要幫人教仔

所以話香港生仔要考牌 生完唔教 個細路剩係識怨天怨地怨社會怨人
lm
你寫得咁清楚都唔認,咁可能我理解錯誤啦:「係得你條友入黎, 大大隻字話樓市會幾個月內大瀉, 你仲夠膽話其他巴打誤導人

至於你話:「你全部都無咩正面回應, 流於CCTOY式兜圈 」,我已經不厭其煩,講完又講嘅論據,如果咁都睇唔到睇唔明,可能又係我表弟能力有問題啦
你想像嘅我同真正嘅我完全唔同,等睇九月啦!
房屋台=奶支台

全部應該返支擁抱支鬼灣
唔瀉咪輸一千兼畀你哋bin c囉,會點?
嗰啲我係引用傳媒報道,唔係我作出嚟,我亦冇結論,只係提出三個可能方向畀大家思考
不過我覺得房屋台不嬲比其他台高質, 起碼D巴打講野都有見地, 我都學過唔少野,
你係理解錯喎,
第一, 係你話D好友誤導, 但D AA只係POST新聞可來誤導呢?
第二, 反而係你有立場地講黎緊樓價會大瀉, 而文中既理論有偏頗 + 你自己既主觀意願 (你話無數據, 所有推論只係靠你經驗, 見聞同邏輯), 咁有誤導既成份喎
你閱讀理解能力有問題?
如果我到咗你咁嘅年紀,無所事事、無所用心,要成日上嚟呢啲forum 吹水教人點做人刷存在感,成世人嘅成就就只係買咗層樓,咁我會覺得自己好失敗,好冇用,不如早啲死咗佢好過

孟子曰:「人之患在好為人師」,信焉!
你表弟能力有冇問題就唔清楚

不過你閱讀理解同分析能力就一定好有問題
賣樓唱淡——>賺夠想比其他人賺吓?

上面句子重點喺 你仲夠膽話其他巴打誤導人 依句明顯講緊佢唔認同其他巴絲po喺誤導緊人 因為你口中講嘅AA不論唱好唱淡 都喺報成交數據

做人睇文要睇上文下理

係得你條友入黎, 大大隻字話樓市會幾個月內大瀉 講緊得你一個入黎吹到天花亂墜 又綁安全帶又大瀉 但原來講緊跌一成 又話大量手足移民放盤 但又要無數據支持
第一,AA只係post利好消息唔係誤導?每有淡友發言就全部撲出嚟圍咬唔係誤導?講嚟講去都係量化寬鬆、剛性需求、陸客投資呢啲因素,故意唔提政經社會大變局呢啲更重要嘅因素,咁樣唔係誤導?

第二,我嘅理論係咪偏頗,半年後自有分曉,但稍具科學常識嘅人都知,用數據歸結嘅論據,叫歸納法,用經驗邏輯推論嘅理論,叫演繹法,兩樣都係合乎科學方法
回顧吓你自己啲垃圾po

喺咪覺得愈睇黎愈似講緊你自己 比著我係你咁嘅年紀 一早愧對父母死咗去算 唔好浪費地球資源
真心想知你捐咗幾多,唔洗証明,口噏就得,信你
只post利好消息, 你搵到劈價果D都可以照POST架, 經常都有人咁做架喎, 圍咬就係誤導, 咁CCTOY成日圍咬人, 肯定係誤導啦
成日話Dr MK係AA
只post 利好 你真盲定文盲

市區指標屋苑第4波即劈18%
https://lih.kg/2295153

認同你第二點 但前提喺你有相關經驗 無相關經驗嘅叫斷章取義 叫鳩吹 而唔係邏輯推論
回顧吓你自己啲垃圾po

喺咪覺得愈睇黎愈似講緊你自己 比著我係你咁嘅年紀 一早愧對父母死咗去算 唔好浪費地球資源

唔好晒時間教精cctoy啲小朋友
講得好好。

之前見過好多文宣post

開喺成人台,啲人打馬緊丁,都俾正評多啲。

但喺房屋台,係可以大比數負評。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞