萬事得Mazda 車主揮手區 (12)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
大家點睇skyactive x? 買左部CX30 X偈
2.5嘅力,1.8嘅油耗

但係我都係揀咗2.0普通偈
車王,仲要咁新
真心冇用
香港日本都用開google map
而家過咗外國繼續用google map
我明 google map 有不足之處
但導航只係輔助 任何嘅導航都會有不足之處
與其轉來轉去不如用熟一隻
你就大概摸到google map 嘅套路係點

‎”I fear not the man who has practiced 10,000 kicks once, but I fear the man who has practiced one kick 10,000 times.”
唔記得咗講重點
我覺得 Google map update 路況係咁多隻地圖app 之中最快 所以值得使用
有無巴打知邊間車行識整I-eloop,經常行緊車時著I-eloop燈,檢查I-eloop有故障,熄匙重新著翻車又無左個燈
有冇 check 過電?打南磨?有冇OBD睇下咩code?
電新換 電壓都無問題,插OBD都無code
新車?有冇保養?美國有recall 呢個問題,問下宏益

https://www.mazda3revolution.com/threads/i-eloop-malfunction.57242/
舊車2014年
影相去FB group 問,應該要去專整 Mazda車房
我果架有時都著下紅色感歎燈,有時佢自己熄左所以冇理佢,有次見到原來燒左燈膽,換左之後冇再著過,

亦留意下有冇整完車冇扭好/關好,都會有燈
舊車換新車 唔慣autohold
明明放brake就識郁 變到要踩油門
點解我架車個油耗得8.xL/100km
諗落又好似係低油耗
應該係8.x km/L
Mazda 3 2016 hatchback
你可以熄auto hold ga wo ching
想知之後有冇跟進
當然會不過頭一兩日新車新功能點都要玩下嘅
9成公路同9成塞車已經差好遠啦 ching
7成市區10.x /L .平時揸開26係30幾/L轉46真係肉都赤
都係 喎... 仲要係港島多山路又塞車... 8.x km/L 真係要成日空轉先做到...
一入滿油就reset電腦計..行屯公都做到12Km/L既
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞