萬事得Mazda 車主揮手區 (12)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
用ATF-FZ?????
仲有隻綠鑵5w30/0w30 有乜唔同
1500cc 先係
2020年結算,趕過咗KAI得到第10名

9up嘅
VW轉代理冇車賣? 咁點解Audi又入到頭10
VW Q1宣布轉代理前已經我返啲貨尾,Q2得返eGolf Golf GTI 同 T Cross,直到年尾先再有T Roc

所以真係幾乎食屎咁滯

同埋聽返相熟VW Sell屎講,VW啲貨尾連Sell 屎 一齊坐直通車去錦龍,但Audi無,貨尾賣唔哂要出牌,Sell屎唔一定過到檔。

所以轉Audi 啲貨尾平到不要不要咁
自動波就用返原廠 ATF-FZ
我知副廠價錢會平d
但係:

一來自動波你放晒出黎都想會起碼有一半喺入面, 放唔晒的

二來 Skyactiv 呢d 技術仲新 你倒第二d 野落去我覺得就算 Meet 到 SAE Standard 都唔代表完全冇問題嘅, 總有d 配方自己萬事得先有, 萬事得甚至話自己 Skyactiv 係唔使換波箱油, 如果你有了解 skyactiv 背後工作原理, 佢嘅操作原理真係好少會需要用接觸到d 油令到d 升溫, 同傳統 AT 完全唔一樣, 不過我個人認為油品始終有籌命, 要換始終要換

三來波箱油唔同偈油, 唔係5千1萬就去換一次, 而係6 8萬公里先換, 比貴少少買返原廠野去消除以上潛在嘅問題係值得
同埋啲數字係混吉公開下載,你都可以計一次
Liqui Moly 有隻紫樽都好野黎, 以前揸架 ae86 果陣食偈油食得幾勁, 用返 5W30 不過換左 Liqui Moly 冇食得咁勁, 同佢埋另外有隻綠樽 Molygen, 喺紫光燈下會見到偈油積, 揸舊車用真係一流知邊度漏油
有時一熄兩秒就轉燈
原來BB好賣過雙田
揸咗一個禮拜 cx-30 真心幾爽
係豐田賣得衰,佢今年賣少千幾車
入埋啲閪款,係咁上下
新雀屎足足遲日本一年、Vezel turbo版死都唔入
Cx30值唔值上Bose 同全皮椅
紫樽係0w40,Mazda 唔使用咁結,lup 左慢左,仲會用多左油
m6 2.5前期有冇咩獲氣 二手價幾吸引
m3 1.5 sedan 原裝18吋鈴 自己換做16 或者17 會唔會好kai
但係1.5車用18吋又好似怪怪地
香港多人改大 原裝比大你咪開心
腳車你改16 17都冇咩大分别
就係改細再慳油D
換鈴又要換埋呔
慳到嘅油錢隨時行3年都唔夠冚返換鈴換呔條數
又係
換鈴都係自high 多

換大左鈴,架車又跳左
原裝接受到就唔好改 改左既parts係負資產 衰過原裝車
要音質,出去整套 Harman Kardon 好過,

Nappa 皮坐得耐好易變形,

反而重點最有用係套冷氣座椅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞