萬事得Mazda 車主揮手區 (12)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
垃圾
都係普通日本車一架
所謂skyactiv其實都係搞盤頭 缸內 死氣
入風好似冇乜特別,應該唔會太煩
換埋風格
咩年份嘅3仔最正
試左無開冷氣行高速
6.xl/100km
之前 google 過類似問題見有人話電子油門麻煩啲
之前換過 但而家想洗埋天風
到底邊條粉皮咁得閒跟蹤我 個個comment都留低個負皮
其實我自己揸咁多年車都冇刻意用 cleaner 去洗天風
我明買cleaner返黎噴落去好似洗到好多野出黎係好黑好過癮
但設計engine d 工程師都唔係傻
唔會因為你天風有少少塵就著 code, 佢地都知引擎係要吸生氣
所以我都係用毛巾濕少少抹下佢算
唔敢講比cleaner乾淨但起碼唔會有問題同分別
每次換風隔時都抹下就冇問題
起碼唔會有問題同方便
睇中左mazda 5 2016年二手車, $70k, 各位師兄點睇? 可以狗衝嗎
17馬6 想買膠地氈 有無推介
大家啲石仔花係唔係唔理
美光 Scratch X 2.0搞惦
想買新
但外國撚唔會長留香港
買貴無意思
兩萬銀又好吸引
CHING有咩高見
14款有skyactive都係8-9萬左右,第時轉手都易啲,無skyactive嘅mazda真係麻麻地
後座唔坐人冇問題,留意返第一代冇前sensor ,中間冇手枕。你當佢係一部升高左既mazda 2,因為同一個底盤。
你講左重點
以前聽人講suv (尤其早期果批)求其整高個頂就賣貴多多
呢部正正2底盤賣得貴過3

雖然佢個package 我buy
但我只揸過一部普通私家車
想換一部冇咁焗促既所以傾向suv/croossover

但呢部車到底算唔算crossover/suv呢?

以佢車身高度154, 連一般suv 既160 都冇,揸落同房車分別係咪唔大?

真suv 揸落又同房車分別係咪好大?

有冇d有兩者經驗既人講下
CX30張凳係咩皮? 係咪冇得揀?
我只係揸過朋友部cx3一陣間所以唔準,不過都大約分享下感受。我自己揸mazda 3, cx3感覺視野廣闊同高過mazda3睇位輕鬆,雖然高身啲但細細部操控都靈活但急轉灣點都會比房車多少側埋一邊。當年買新車個陣剛好兩部車同期出,但礙於cx3 後座太迫所以揀左mazda3。建議你可以去showroom 搵部cx3揸出街試下,現有款同2017年款好似分別不大。 房車同suv最大分別一定係視野。我幾年前曾經都擁有過好似q5,x5個啲大大部既suv.
多謝你意見
咁似乎可以鎖定suv 加天幕頂

再問下其實對比歐洲車,mazda 駕駛同舒適度你會點評分?

我都知答案好明顯,不過想聽真用家分課享下

兩者長期保養維修成本又差幾多呢?

唔該晒你先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞