萬事得Mazda 車主揮手區 (12)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
要天幕頂既萬事得既車唔洗考慮,因為冇
你打算買全新車定係二手?

全新車返廠keep 保養歐洲車啲plan點都貴啲。一般保養換油、隔、火咀依啲唔差得幾多錢。但歐洲車維修就好甘,如果買二手歐洲車的話預咗要花唔少錢整,歐洲車係香港真係水土不服,加上用環保物料遲早都會夠期要換要整。如果唔著重保養維修洗錢既可以照買

以前就係唔信且走去買二手歐洲車整整埋埋貴過車價最後頂唔順劏咗買全新日本車算。對我黎講我好怕成日有問題要整又花錢,心都煩埋。不過你買全新歐洲車就唔洗咁搶心既,點都有返一段時間係冇野要煩。不過用耐左多問題既機會點都大過日本車。就算mazda 啲車都唔係完全冇鑊氣。

再講mazda 對比歐洲車既駕駛感,講真mazda講來講去都係講緊有啲似歐洲車而唔係真係歐洲車,對比同級日本車實好揸啲。但對比一般最最最入門既歐洲車可能唔差得好多。講內籠最入門既歐洲車同萬事得比都差唔多,可能個別歐洲車重差過萬事得。同埋我自己覺得買車最緊要睇安全設備,有時真係救你一命,救埋你啲錢。利申俾個急緊煞車系統救左好幾次。
諗住過到英國買二手

日本車就shortlist 左 cx3 同 qq, 睇評價比較內外俱全
本來都想試下入門歐洲車 budget 內有3008 ,golf sportsvan , bmw 2系
但又驚整車長遠好甘

我都係用車唔係玩車,好怕整車煩,重要買二手,聽埋你講...咁都係無謂諗歐洲車住

有朋友話天幕正好多,cx3 有細天窗都ok 而家果部乜都冇感覺有d幽閉

你部mazda 3係hatchback? 咩年款?
如果唔理後坐空間,係自得邊部好d
另外bmw 係咪真係咁好揸
係咪尾轆車先有資格講操控??
你覺得
其實如果想慳油嘅話 買返3上一代 1.5 同今代係咪冇分別
mazda 5 定8 好d
7人8
5人5
求意見
話說揸緊15年MAZDA 3 1.5 IPM, 依家個錶板燒左, 臨時外國買左個二手錶板裝咗落去, 但發現出左D signal 亦都熄唔到, 應該係D線路唔啱 (但起馬有返車速睇, 有冷氣, 有泊車感應…), 但其他機件依家都完全正常…

去過綿田果頭搵件諗住再試下換, 但無…
原廠換錶板就盛惠19K

大家覺得我應該返廠換? 因為覺得好似唔太化算, 架車18年10萬蚊買入
cx30個brake係咪真係好差 月尾收車 諗緊係咪應該第一時間換左佢
唔係差 只係唔佢唔係一踩就dup頭果種
踩深啲一樣收到...當然係講緊正常駕駛
其實揸咩車都係要保養
係咪條膠喉問題
新手一問,深brake係咪Mazda車特色嚟?
換皮換油已經解決到大部分
如果間中要迫啲坐夠8人,就一定揀Mazda 8, 中間合埋變3座
我渣左十年 三款mazda都係咁上下
至少都無撞過 唔使太擔心

漸進式,等你易啲控制力度
不過香港人...早少少踩brake都好似攞佢命咁
真係唔慣就換皮換油,再進一步就將佢條膠喉換做金屬
話成套換晒 換碟換鮑嗰啲 都係傻鳩嚟
改車嘅嘢無話人傻錢多嘅你揸Corolla 都可以落套AP㗎

落迫力嘅嘢,港燦會話,早啲落迫力會出現空位,有空位就俾人插,俾人插就輸身家
我架CX30
啱啱先因為brake得快過後車而俾人隊尾
唔好收嘅話應該係我隊前面

算唔算反面認證佢好收
lm
換油換皮就ok
冇vw 咁應
但唔會唔好收
想問下mazda 3有無話換邊隻brake油好
我brake油差唔多到期要換

同埋大家做service個陣會唔會自己帶機油去?如果會係用開邊隻?
其實隻隻都差唔多, 有牌子就得
要講嘅話用 DOT3 冇咁易索水, 但boiling point 冇咁高
用 DOT4 boiling point 高d, 但易索水
廠建議 30000km 或 2/3 年換一次
當然你買支迫力油水氣檢測筆去睇下有幾多%水氣去換都得
不過好多時 30000km 內都實會搞下有關迫力嘅野
例如換迫力皮 或者 迫力積死左 或者 迫力碟起坑等等
通常拆得開個碌搞得迫力野就會換埋油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞