萬事得Mazda 車主揮手區 (12)

1001 回覆
10 Like 4 Dislike
新入手cx30
聽人講長火車cam會整死舊電,想問下大家呢方面有冇意見
夠期做保養
仲續唔續原廠個保養好撚貴
自備一個尿袋 泊外面先直隊落cam?
睇落似鎖波箱,自己用OBD消 code,電腦會自行re-set,出去行返轉試下
冇OBD唔好亂搞舊電
又唔係死電 只係快啲打柴遮
換電就有限錢
比人hit and run無仇報就好金
好似都可以考慮
真,不過可能考慮搵舊外置尿袋頂一頂
插電腦消左之後正常翻 巴打知唔知呢個情況係唔係個電池唔啱部車
換電中途影響電壓鎖波箱,你當係師傅手勢唔好囉
呢個情況係換完電揸左兩日先出現
應該係行左limp mode 之前租車試過 熄車再著就冇事 不過消唔到粒engine燈
所以一定要OBD消燈,部電腦先會重新去適應新數據,而家渣車OBD真係必備
有無巴打有買永久gps?
如果上手車主話有永久gps 咁我應該點更新個地圖?
有無抵玩齊料 obd 推介
我都係是但淘件200蚊藍牙OBD 駁電話
啱啱買左架 M3, 頭先換偈油果陣發覺偈油個底冚唔見咗
諗緊有冇需要去配返
https://mazda.welcome.naviextras.com/how-to-update.php

To update your map, follow these steps:
Download the Toolbox to your computer and create an account.

Eject the SD Card from your Mazda Connect navigation system and insert it into your computer.

Follow the Mazda Update Toolbox on-screen instructions to update your map.

利申: 冇用佢個 map, 覺得 google map 好用的, 但又冇 carplay
棍踩clutch 禁
自踩brake 禁
返宏益裝返囉

幅相我都已經post 左3 次....

盛惠 2688 你就可以擁有 apple carplay.....

同埋含益係無得裝Android carplay ga...

其實唔係咁
Mazda個車機已經有晒兩邊支援
但係Hong Kong 係冇喺Google個android auto 支援地區list上面嘅
Google任何時候都可以喺電話嗰邊唔俾你用,車裝咗都用唔到
任何負責任嘅車廠都唔應該話自己喺香港做到Android Auto

事實上舊年堆新車(Mazda3、CX30)出廠嗰陣已經有Android Auto,但係而家(直接)一樣用唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞