AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
我而家普通用炸 其他就係windows軟raid 我無野做想試下兩隻900P raid嚟玩
趁平大手入貨
不過900p raid完4k損耗我諗都幾大吓
有啲嘥咗佢嘅優勢
我玩會拆返開佢😂 佢4K損耗好大只係貪玩 玩下
真係遲啲 驚d野升價 而家打爆哂塊底板 ram 打爆咗 pcie打爆咗 M.2諗緊入唔入多兩隻850
4條slot 打爆左?😂😂😂
我啱啱都升咗RAM
32GB ECC x4
張display咭霸住三條搞到冇得插滿
爆咗啦 第一個位插顯示卡第二個位900P 第三個位插咗張 asus gen4 ssd raid 卡 第四個位插900p
行水冷一天都光哂 我ram行8x8炸 用唔到太多ram
900p做 window os 果隻好D
一直做緊windows os 係忽然奇想想玩下野咁解 本身部電腦都無咩野係到 所以玩完再重裝都無咩所謂
我照官網教學開SAM

係bios將Above 4G Decoding 同 Re-size BAR support enable左

reboot之後黑mon, 同埋出一長三短beep(google左話關gpu事)

究竟我邊個位出左問題

5600x + 6700xt, driver 同bios都符合佢個需求
mb: asus tuf gaming b550m-plus
Sam failed
5900x default bios idle temp都 5x~6x 度, 係咪我問題
.已經換過散熱膏, aio 都肯定撕左張膠
而家咩季節?
因為之前9900k @ 5.0 都未試過idle 咁高
第一有7nm積熱

第二有自動boost存在
咁我唔理佢了
手動all core overclock好過
最少idle temperature 唔會咁fluctuate

RTX 3080 3個邊個先係 同埋頭先UP 完Bios F33h 個BIOS 畫面 疾到痴筋即刻降返落F32 算
風的季節
Giga 30系列卡有分批次 睇左咩批次先
開gpuz 睇 : advanced >general
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞