AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
全port都唔得定係front/hub唔得 講清楚少少
咁咪試下插後面
唔好搞我後面
唔知各位B550 有冇啲咩好正既BIOS settings 值得tune 下玩下呢
Asus b550?
yes yes
我自己就會開晒BIOS ErP 相關所有嘢同時WIn10 熄"Fast startup"
咁樣熄咗機就最慳電可以0 watt (至少我隻watt meter check 唔到有電)

如果唔熄Win10 fast startup 就算熄完機按一下我隻mouse 就會著LED light (Logi G502) 主機就會用6W 電. 就算唔計電, 瞓覺有mouse LED 都唔舒服
底板Rgb呢個可以係底板bios disable

有時唔work
其實 Asetek 7 代水泵,用落 5950X 會唔會好過 H150i PRO
Corsair 自己整 aio ?
唔係,我覺得隻 H150i PRO 垃圾,想換另一隻水冷,見人講起呢隻水泵,所以問下
而家有 arctic ek lian li 出 玩有rgb 都唔會考慮Corsair 先
我用緊 H150i PRO 呀,前年換 3950X 嗰陣買
ELITE CAPELLIX接近頂級ASETEK GEN7
H150I PRO係廢
GEN6 ASETEK亦都有好多係垃圾

AMD冇INTEL咁食散熱, 未必爭好遠
GEN6 ASETEK, 垃圾同頂級比講緊10度之差...
呢排新出d aio 我見MSI隻K360同EK ELITE 360都好似唔錯
EK嗰隻好撚正

砌完,掉得落垃圾桶
掉俾我得唔得
幾靚
啲線梳真係俾我掉左, 啲線宜家條條fing
隻自由想點
屌,講起就嬲,開始砌時,一攞隻角出嚟就整爆斷左隻

手工唔好加箱唔夠大唔好買lianli果隻rgb線,好撚難整

我define 7牛龜咁大個箱都裝得好辛苦
想請教,而家用緊C7H嘅2801BIOS版本。
但見近日開始唔穩定update,去asus官網下載咗最新bios放入手指(已格式化FAT32),解壓完RENAME放咗根目錄之後。
入bios個ezflash到更新揀番重新命名黎後個file, 佢話我selected file is not a proper bios。

想問可唔可以點解決。。。
try bios flashback
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞