AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
遲d 換粒3700x 上去,散熱膏邊到買好呢
腦場25蚊大大支得唔得
屌 個問題係對ram 3800c14 8x4 既qvl 係用darkhero 架ma
買mx4
加多少少買NT-H1/ GC extreme
請問幾錢,都係腦場?
上網睇到thermaltake tg-50 好似幾好
1201bios 係正式bios來

可能agesa code 又改動左D野

試下vddg ccd vol 1.05v
呢代有冇non x都未知
兩隻都喺腦場有得買
NT-H1 ~$60
GC extreme ~$80
TG-50 係方便嘅,但係效能同H1/Extreme 相約
第一次整,如果有塊膠片guide 住會放心好多
拆舊cpu 開機著10分鐘就夠熱??有無竅門呢
Intel就冇咩特別。
Ryzen就最好run prime95/Aida 64 FPU,heat 10mins先換U,廢時拔劍
用風筒吹得唔得
風筒吹小心吹到d 電阻呀電容呀脫焊
如果你用嘅係 原裝散熱+水泥 就真係唔好懶
一定要預熱再拆

好多人話AMD U好易拆又扭又剩一定冇事
去到拆Wraith prism就知味道
tf8
要左右轉下先向上拆
準備買zen4
記低佢先
有人講AMD易拆?
你係唔係平行時空
連登硬件台最一致嘅就係amd 原裝係水泥
換左ram set 左一次bios 之後入唔返去,keyboard 燈可以on off 但係黑畫面
跟復原咩疑難排解,uefi 設定重新啟動都入唔到去bios
我唔係話呢度
而係出面大把人一見有人問AMD CPU拆散熱就會話
你一定冇扭喇
你一定冇用正確姿勢去拆佢
clear cmos
amd 水泥就冇得救

nt h1 我用左幾個月果d 都唔洗燒直接成功
咁買依支
見到有人放3900x 美水用左一年放$2400 想買
但係驚塊b450m 唔夠力岩岩仲要換埋32gb ram
加多少少買b550 Unify
B450m for stock 3900x 勉強頂得住咋。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞