AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
睇返Dark Hero份memory qvl
唯一一set 4條ram 上到超過 3600 係 corsair 4000 cl19-23-23-45 4x8

個人認為呢塊板超ram係唔多得
我自己用4x32 3600
(冇錯呢類ram係唔使旨意超得高, 純粹係試吓邊個位會no post)
再上去明顯有道freq牆 3600上多一格都會即變no post
https://www.tech-critter.com/asus-rog-crosshair-viii-dark-hero-review/

BTW 呢個塊話Dark hero係daisy-chain板
唔怪得插哂4條會收皮
睇返Dark Hero份memory qvl
唯一一set 4條ram 上到超過 3600 係 corsair 4000 cl19-23-23-45 4x8

個人認為呢塊板超ram係唔多得
我自己用4x32 3600
(冇錯呢類ram係唔使旨意超得高, 純粹係試吓邊個位會no post)
再上去明顯有道freq牆 3600上多一格都會即變no post
https://www.tech-critter.com/asus-rog-crosshair-viii-dark-hero-review/

BTW 呢個話Dark hero係daisy-chain板
唔怪得插哂4條會收皮
不過冇記錯好多板500系都係轉用Daisy-chain
冇理由人地行到但asus就3600止步
無意中搵到鬼佬整理呢個底板list
詳細到唔識點形容
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1wmsTYK9Z3-jUX5LGRoFnsZYZiW1pfiDZnKCjaXyzd1o/edit#gid=2112472504
一直都有依個list
4月前有更新
Ax200定 210?
越大容量 越難超

4x8/2x16仲係易超
上面果個咪4x8
我用緊msi b450m bazooka plus , 3200g + 2666 16gb x1 , 準備買2條3600Mhz ram 試下用睇下上唔上到3600唔知得唔得呢
之後再換3700x 就真係上3600,而家未換cpu 淨換ram 頂住先
zen+有啲難度 通常3200/3466止步
我粒2700插b-die都係3200先冇error
用住3200先都無問題,點都比而家single 2666好
我都係咁
AGESA 1.0.8.1嗰陣冇事
上咗1.1.0.0定1.2.0.0後開始係咁
我懷疑同usb單嘢都有一定關係
等上1.2.0.1
果張pcie WiFi card來
bluetooth 要插 2.0 header
Bluetooth部分佢係行usb嚟連
超ram 都係msi 好d
利申x570 godlike
正常係應該睇板廠嘅 QVL,定係 RAM 廠嘅 QVL
睇板廠先

之後先係Ram廠
係,同埋有個usb slot
我長期插咗手指做memtest
佢又detect到
如果而家想砌係咪唔應該等AMD出5600 non X?
我嗰套 G.SKILL Trident Z Neo F4-3600C16Q-64GTZNC 超上 3800 長行,再上已經唔知可以點改數值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞