AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
192-bit memory controller 一係6GB 一係12GB
可以話AMD係冇得揀
(nvidia係3060落12GB 亦係同樣道理)
有冇人試過Kingston A400 480GB有時會load得好慢?

Disk management format佢會慢到no repsonse
restart但時會hold咗響gigabyte logo度唔郁

同Cabls同Sata port換咗隻860 evo ssd又format得正常速度

唔知係板(壞咗後面Audio panel)定ssd事
X570?
B550M Aorus Pro

試下搵個external adaptor試吓塊a400先
死ssd
Amd 每代都改架構 雖然都係Zen架構 但實際每次大改到。。。

有D新架構問題原廠出廠前冇發現 出左街發現咪hot fix

Intel core 每代一直冇咩大改架構 當然少🙈🙈🙈🙈
如果係就黑仔,呢隻兩三年左右,多數放VM又好少開

而家用咗usb adaptor撳initialize都係慢到有種壞預感,睇黎應該gg咗

google下睇下有冇其他人都係咁先
粒5950x開pbo長期都1.45v up係咪正常
PBO正常會有頻率 電壓浮動

怕煩 自己鎖全核 / ctr
我有fd 子買返黎2個禮拜就死左
呢d 低階ssd 好易死

買隻mx500 就咩都冇問題
6700XT 479好貴
又想要大VRAM, 6700 12GB啱曬
SATA DRAM-less又冇HMB仲用嚟裝OS
用嚟做legacy game drive/data drive就得
有無巴打玩緊unify-x
有啲手痕想x570 unify 轉黎玩下
用緊
你都係x570 unify轉unify-x喎
有無簡單轉後感
超ram板來

Msi 親生仔 佢bios support 勁快
即係換完下一步就係要換對ram
見有人放二手就心動
check b550 unify ram qvl
幾時有6700xt消息
發緊夢諗緊4500樓下可以買到張返嚟打機
4500?
睇消息好似話張嘢唔太掘得 不過其實乜鬼嘢卡都會搶 所以都只係發下夢啫唔知會唔會一出就已經加價賣
睇下有冇巴打幫手解答到
我塊板用x570 unify ,個喇叭插後io 個輸出位時播聲會有沙沙聲,唔播個時就無; 相反插前io個輸出位就乜事都無

已試重裝audio driver ,蚊哂後io 其他usb ,問題依然, 塊板係唔係可以拎去保養
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞