AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
I see thanks
咁佢今日出倉預計幾時會到

打俾順豐催件有冇用
催SF冇用
而且SF一接到你件貨佢仲急過你
頂多就你係amazon落單之前開prime等佢可以優先同快d將你件貨派去ship
non-prime通常就算佢有現貨都會過至少5日冷河
不過我最多都只係等amazon有free prime時而我又啱啱好有嘢想買至會去拎佢個free prime開嚟用
non-us resident開prime效益始終比較有限唔係咁著數
Thanks 佢成日送prime 試用 我好彩今鋪又有
Corsair Adata Kingston 仲係有micron chip
上網睇完都係唔識用都係算數
3200G暫用就有佢喇
廢事左tune右tune完用一陣換新u又要轉返3600行
超ram手調timings其實都幾消耗時間
就算換左3700X後都唔試了
呢個就睇你有冇latency強迫症
latency 係實際使用個陣有分別??
我感覺而家F5 refresh 桌面好似唔多順, 有少少delay咁
Zen+難超D

上Zen2 可以正常xmp

主要係想壓低呢個數
每經一次system ram個延時都會係4個數字加埋
AMD 因為行chiplet, memory 延時係會比intel高
不過ram超得高係可以壓到50~60ns
巴打我同你既read write copy 個速度點解差咁多既
話說我之前用Apple silicon M1 裝 parallels Windows 10 ARM version 行aida64, 佢memory latency 好似20頭ns
M1架構唔同
佢行quad channel, 你得dual channel
你要拎同你同粒U同架構去比較
如果係冇igpu ryzen仲會有1ccd 2ccd cache之分
焊system ram入cpu pcb嘅優勢
其實蘋果肯落力整 arm要超越x86並非天方夜譚
咁遲D換左cpu再試下先
原來係咁
https://www.techpowerup.com/
TPU 6700XT review已經出爐
各AMD愛好者可以入去望梅止渴
Air
yes
有光速既物理極限, 佢真係走線短好多

希望hiend chips 會用HMB2

AMD公版卡採3熱導管+銅底散熱, 同樣有背版但冇導貼

IR35217 + NCP81022N
唔知9+2定8+3供電
btw, tpu 話按照reviewer guide 呢張 6700xt公版應該都會係用石墨貼
但佢拆出嚟張卡就見到係散熱膏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞