AMD討論POST(65) 睇#1&有時間幫手填資料

1001 回覆
5 Like 0 Dislike
點解我980 Pro 4K score 咁低既?
Asus B550, 5600X, 裝咗AMD chipset driver, latest Win10
SSD 裝咗喺最近CPU 既M.2 slot
我個4K成績:

人地:

https://www.guru3d.com/articles-pages/samsung-980-pro-1tb-nvme-ssd-review,15.html
雖然我用咗佢做OS system drive
但都冇理由得人地1/6 4K-64 thread 成績
連accesse time 都慢過人我仲以為佢係行緊南橋M.2
啱啱BIOS restore default 再跑多次:
thank you! 咁等firmware up

最衰SSD 用唔到nVidia GeForce driver, 用得到GeForce driver就唔會有bug
我記得另外有篇野寫 應該係win10問題 唔關三叔事 我自己都諗緊入唔入SN850用好

有人話Win7, Win8 冇事但係呢個年代點裝舊OS, 特別係用新CPU既人
同埋如果Win10 淨係break 980 Pro 咁就三叔自己事. 因為人地人地win10 nvme driver 就係標準同時佢自己980 Pro 未有nvme driver 住
咁無計 ,我自己跑無咩問題 雖然我無裝os用..不過想入返對SN850做對比 睇下差幾遠..因為ssd一直用三星 所以諗都無諗就入咗pro
SN850 都幾好, 當時係我second choice
至於你對980 Pro 唔知會唔會用用下出事
唔知 因為我係買咗兩對..雖然入面仲未諗到放咩野好..如果到時候有事 可以有藉口換哂SN850
6700xt難買就唔算嘅,不過都係好難有得買淨卡,但又未洗要砌成部機,同埋一番貨就好去買
買咗邊粒U邊塊板
AMD Ryzen 5000G (5700G, 5600G, 5300G) Cezanne desktop APU specifications leaked

https://videocardz.com/newz/amd-ryzen-5000g-5700g-5600g-5300g-cezanne-desktop-apu-specifications-leaked
到時用劏房波嗰1000津貼買5700G
到時用劏房波嗰1000津貼買5700G
5900x + x570 hero
hero
我都唔想,
msi ace 又太少usb port 驚唔夠用
assrock 不了
即刻跛不了
一體水個水溫正常應該幾多度
我唔想咁嘈拉到條CURVE最高都係75% 打一個鐘機可以去到50度
水溫
如果係5900x 5950x可以調低D
Msi creation
5800x
pbo已經無拉freq再加全部都negative curve
full spec ?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞