2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
學校有寫推薦信 一大2nd up
今年第一年, 應該唔太關年資事啦
一大有冇得in/offer呀咁

btw之前係咪好似有個巴打話自己edu親生gpa過三多少少收到offer, 收生準則真係捉摸唔到
乜都冇
我講晒background la
教學年資唔關事,識好多人畢業出嚟第一年就有offer
拍片質素又唔關事,上面有ching話自己條片無view數
gpa都未必關事,科科平均gpa唔同,我maths系低過3係好正常
邊間U又唔似關事,識大把親生仔有offer,pt唔知
awards都唔似關事,我相關獎項唔會少過人,都無得in
我覺得有咁多申請,咁短時間要揀人in,內部一定集中只睇某一兩項嘢嚟篩人
Maths係低過3同你一樣
有冇人收到 CU LS PGDE?
故唔到仲有開⋯
30mins interview 甘長
有冇人知咩事⋯
唔知,無報呢科,但小組人多,50分鐘我都覺得短
見佢成個interview預左個半鐘
以一組30分鐘+18個人in
應該1組6個人?
想問edu小學ft interview係咪出哂㗎喇?
今日in完cu eng pgde 一組4個人先得6分鐘discussion
有無人知報CU同BU嘅pt primary pgde(非英文系),洗唔洗IELTS成績?
CU所有postgrad嘅programmes都要IELTS最少overall 6.5
但佢唔係寫話本科嘅medium of instruction 唔係英文先要睇IELTS咩
係啊,你fulfill到a-e其中一樣就得,但part a本科用英文做MOI嗰個前提係你要大學grad咗先得,final year未grad嘅學生去apply就要睇IELTS或者DSE成績
pgde唔清楚
但我上年final year報MA,無考ielts收左喎
利申本科MOI英文,而家讀緊CU MA
因為DSE有4都可以唔睇IELTS
我dse無4,加上完全無upload過dse result
😨咁唔通未grad都算係obtain咗個學位?!
Cu/edu ft 小學有無人收到offer呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞