2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
Ching, 想問幾時出?
而家先報EDU PDGE會唔會遲左
仲有機會收嗎
in完出埋offer
依家先問都有嘅...
遲了
突然想做小學老師
剛剛見Edu仲有 Part-time PGDE (Secondary) (Major Subject Studies: Design and Technology / Mathematics)話收,想問可唔可以讀完PDGE中學maths做小學maths老師
有心做就自己搜集下資料先,你個問題係最basic嗰款

但我都答你啦,無話唔得嘅,只係唔會有perm,依家學位化就係防止你呢啲諗住一雞兩味教哂中小學嘅人,咁都得就個個讀中學pgde無人讀小學,讀小學嗰啲唔洗旨意搵到教席
唔該晒解答
巴打好人
識人fresh grad ,中學offer 科主任佢做
董記?
科主任人工幾多…
人工一樣
今年第二年報都係一個offer都冇
有冇ching 可以分享下勵志case
等我有動力再報下年pgde
今日收到BU PE STSK offer
有無同班同學?
第一年報full time完原本以為無offer,之後可能二手飯得咗
唔係core嘅科目成個科得一兩個人
科主任係佢 唯一成員都係佢
Panel head 好多學校係輪流做
Panel head 豬頭骨位 做成個科嘅行政野
但又唔係升SGM嘅位
你話係KLA head就有得諗 唔係就算吧啦使鬼咩background
隨時佢教個科得佢一個人教/另一個係老屎忽/其他head 屈左佢做咋
我幾年前CU PT PgDE 報個陣連工都未揾到要CU俾實習我 結果連in都冇in就收左我
我今年FG冇 OFFER,係咪應該做住TA先
再報下年
巴打可以講下自己背景?
你本科咩科+pgde報咩科先

FG無offer建議可以讀個master先 (最好3大)

我上年都係fg無,之後去讀FT MA

今年有兩個中學pgde offer
如果dse同hon好
建議直接搵AT/GM
真係無先考慮TA啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞