2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
真心 有能力的話 都唔suggest你揀常識 因為唔係一科屬於有「基準」嘅科目
唔係有「基準」嘅科目意思係 老師無讀過相關特定課程都可以進行教授 eg: 數學、常識、電腦等等
所以你揀中文+普通話會比較好 況且都幾肯定係後生細仔入去學校做 學校都好大機會叫你教埋常識 / 電腦

Good luck巴打 希望可以幫到你
但我今年就讀緊ou個數學wo
理論上係 所以術科有能力嘅話建議音樂/體育 無就讀啲基準嘅科目
既然普通話考基準/國語委就考得,咁好似pgde讀普都有啲浪費?我諗緊中+數會唔會好過中+普少少
教得*
有無人收到BU PGDE PT offer?
都係果句 好少人會讀兩個主科 有好有壞啦 好嘅就係你可以搵工嘅時候多一個選擇
睇到隔離po話有離職潮
唔知下年各院校嘅中學數學pgde會唔會開多d位
準備9月入教大讀master 都係想教中學多過小學 不過都會報埋
pgde正路應該係咩u都要報哂 再由大學department決定收咩人 最尾先睇下邊間u比offer先再諗讀邊間
我淨係報咗2間⋯⋯仲要miss咗間
師兄 如果pgde ft小學收左數中 TSS2係中 有冇得轉TSS2呢科 同埋想請問 如果想教steam/常識 有冇咩要求?想知點樣去準備
Edu 無得轉(頭盔 未聽過有人有得轉)
常識無要求 校長比你教就得 steam就報多啲course 攞多啲證書 活動岀席紀錄

搵工嗰時個個都話自己有熱誠 呢啲就係證明到你幾有熱誠
Prefer 數,英文通常收返degree係英文嘅學生

Btw 我有個同事今年報edu pgde eng,佢本身degree 都係edu eng non ed 都唔收,連interview 都無 ,可想而知個競爭幾激烈
如果你求易啲入 唔想嘥一年時間 就揀常識

想搏嘅 就英文 但論牌面睇 你soc sci報英有啲難度 唔係話一定唔得 難啲姐
請問 OU 收到 offer 未?
Pgde 係咪坐底要過三先有得interview
想問下Accept 咗Edu小學Pgde offer, 係咪就唔會再收到Edu中學pgde二手飯?本身有報齊中小學,但我都係想教中學多啲
我都想知
Stsk就知5月頭出咗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞