2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
搵教席?如果搵小學會唔會易啲
maths搵專科嫁,依家競爭大,你呢個底直接搵教席啦,仲做TA
但係我冇pgde都會有人請咩
咁嘅底點會直接教席大把ta都master + degree 等緊pgde上教席啦
可以試,睇下有冇半席/AT,不過難,搏下囉,冇就繼續ta等
點會唔得,識幾個friend都係做左1、2年TA就搵教席,得個degree,仲等pgde上教席就真是唔識諗,有個pgde perm埋啦,仲做禁多年TA,除非你好揀擇啦
搵一定搵,但我覺得唔好俾個錯覺人哋自己背景一定直接搵教席唔再做T A ,因為只可以話好多TA或者老師都係等緊pgde,就算搵唔到教席嘅話做返TA繼續等都大有人在
唔好同一間做禁耐,至少都轉去做AT果d,唔轉唔知好,間間文化都唔同
但係繼續做 ta 如果無 pgde 讀都係無用 浪費晒時間 又冇技能
早幾年可能係…
想讀maths/ physics part time pdge
不過唔係做TA
DSE 得 5條2
UST engine phd 畢業 有冇機?
邊間學校都無所謂
Try ou
無得咁計嘅,你就算冇pgde都會每年報教席
副老師其實係咪姐係有教席?
同你一樣background, maths5**
做緊TA嗰陣冇pgde interview.
上年搵到教席,入埋part-time Maths pgde,所以你今年可以試吓直接搵教席。
請問你教席係咩意思? 合約教師/代課老師/AT?
我係合約教師,我唔知AT算唔算
小學or中學?
中學
代課老師係咪通常完左contract就唔會再請返
呢個好睇學校🤡🤡呢兩年多人走,我做個間學校上年係打算請番個代課老師做今年Contract老師,不過因為某啲原因,所以個代課老師冇接受個Offer
人工點樣?冇pgde係咪唔會跟正常point計?
想知expected salary 應該寫幾多
如果你係搵gm 位,會比有PGDE嘅低兩個point (比足的話)。如果你係搵AT,咁唔同講法喇👽
啱啱有小學話有位比我 不過係ta 跟住如果9月果陣有老師位就比我做contract teacher 如果有offer嘅話要唔要好 驚到時9月都係得ta做pgde又唔收就勁浪費時間
巴打咩bg,其實唔駛話要好勁先入到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞