2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
呢個好正常啦, 咁都好起碼可以 讀到pgde
咁幾好wo
請問報中文pgde係咪一定要考ielts
想問各位ching 我下年defer,有冇咩可以讀住先裝備下自己再報PGDE
你報pgde 啲咩科?
btw 小學中文 而家係未用普通話教?
我現職中學做緊TA 年頭有報港大中大數學PGDE 有面過試不過最後都係冇晒消息
本身諗住疊埋心水等下年再報 跟住聽同事講發現原來仲有最後一個機會 就係OU6月15號都開PGDE 不過我睇完OU既資料後見到佢寫數學組今學年唔開班 咁其實係咪即係收得皮可以等下年

有冇ching知道可以幫忙解答一下
ou數學組已經冇開好多年
各位有意報讀嘅同工加油

嚟緊8月尾pt year 2 有啲咩想問/想了解嘅 我識都盡答
如果係想報語文科pgde(英文),教協語言障礙/ 言語治療course會唔會有幫助?有冇咩cert/ 課程值得讀?thank u
帶返個頭盔先 我唔係英文科嘅
但係上年都有同事係OU英文科pgde 畢業,聽佢講佢之前degree 係讀BU Eng non-edu ,degree畢業就去考IELTS。 佢pgde一畢業,原校收返perm埋,所以我覺得讀教育文憑係揀科先,學校都係其次(不代表其他人立場)

利申 做緊TA
師兄以你咁講 你應該係degree嘅時候係主修中文系?理論上 Interview嗰時淨係會睇你主修科目 喺edu嚟講嘅係TSS1 ,而TSS2大部份係唔需要interview 除非你讀PE。所以你話TSS2 揀普通話定係數學嘅影響不大,主要都係睇你TSS1 。如果TSS1 (中文)收咗你嘅話,咁樣之後就唔使再in TSS2 ( 數/普)。

Btw個人意見,好少人會揀兩科主科黎讀,所以我見佢嚟揀中普,希望幫到你

利申 我Edu
因為岀到嚟做嘢,暫時未見到有老師會教兩科主科(中英數),通常主科+術科。
唔得
有無預點教国安法?
可以試下考普通語水平測試 同讀下急救個啲 總之就要show到你有誠意同實際準備 加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞