2021 pgde 討論區 (2)

992 回覆
14 Like 4 Dislike
無乜關係
咁有冇得interview可以睇啲咩?
係咪本科+dse相關成績
dse無關
本科,或相關教學經歷
負評乜啊?我用過來人身份同你講,真係無關,大個啦,仲DSE咩
我自己就有睇2020 2021 甚至今年2022嘅數據嘅,
的確有唔少入到ft pgde同工嘅相關科目成績都係5-5**,
當然唔係絕對,唔係你無咁嘅成績就一定入唔到
否則都唔會咁多年都俾人話佢收生標準成迷

至於pt pgde,我係相信相關經驗重要過成績嘅
個人意見啦,

出唔出interview,其實我諗真係只可以靠睇你嘅background,
當中可能包括你係咪本科、成績、教學經驗,甚至係你upload嘅其他supporting document,都可以係關鍵之一

至於出唔出Offer,我就覺得要包括埋你面試時候嘅表現,例如好抽象嘅教學熱誠,無統一標準嘅「老師樣」,面試官想聽到嘅答案⋯⋯

收唔收到Offer,一手飯當然係最好,代表個面試官覺得你啱心水,二手飯、N手飯就要睇你除咗比一手飯嘅人遜色啲咩之外,仲要睇你有咩出色過其他人,當然包括運氣啦,始終面試官嘅標準你都唔會知

Anyway,共勉之我就鼓勵乜都試咗先嘅
Statement of Teaching Philosophy 通常要點寫....?
佢同Cover letter 有咩分別?
tg : Donald_Grump
thx
我有個fd整左個分享同教sen小朋友既channel,雖然出片比較慢,但內容一定幫到大家,希望各位教育同工可以支持下

🌳菁風學習平台🌳新設左《菁風學習channel》,目的是希望向大眾分享與SEN有關的資訊,例如教學時的注意事項、SEN小朋友的特性等主題,希望大家會支持一下,訂閱同分享我地既Youtube Channel啦~🔔

https://youtube.com/channel/UCk-No-HbISA0o8nCuWP28OA
想問報史科pgde係咪都要過ielts requirement ?
唔係,本地大學畢業就ok
Ou小學pgde 唯一出路
同你背景有少少似
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞