近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
好好睇呀 請繼續加油
唔好沉

儲緊相,等我
lm
三.C)蒙獨第一砲--金剛杵勳章(上)

本來呢個勳章想另外開蒙古topic講,但因為其他蒙共設立嘅勳章並未被現今嘅蒙古國廢除,所以唯有插喺蒙回藏爵章後面介紹,話哂都係民國政府時期先出現嘅產物.

獨立嘅大蒙古國國旗(第一代)
當時謀求獨立嘅外蒙古並冇科布多同唐努烏梁海
之前提過班蒙古王公為咗自保就搵個喇嘛做一個禮節上嘅君主,諗住唔使再理遠在千里嗰位"博格達汗",點知之後就瀨野啦!原本諗住佢成座佛咁坐喺度乜都唔做,由得三位喀爾喀汗(車臣汗,扎薩克圖汗,土謝圖汗)加一位和碩親王(喀爾喀賽音諾顏旗札薩克和碩親王)同埋啲馬仔自己圍爐既,之但係...
點解咁瀨嘢!?

呢位活佛,眼見喺西南方向一片高山之上,有位伙記成功自己揸旗就眼紅,結果一口氣KO兩位當時得令嘅世俗派大佬...而呢位會郁人嘅活佛就係出哂名嘅博克多格根額真汗--第八世哲布尊丹巴呼圖克圖.
後生版嘅博克多汗

當年話要閃嘅兩批人,王公與喇嘛
師從北極熊嘅外蒙古軍
大到喊嘅寺廟

慘被DQKO嘅兩位世俗派大佬: (左)杭達多爾濟 (右)那木囊蘇倫

既然稱王成功又踢閞哂班世俗派出局,緊係要犒賞一下手下啦!喺俄佬建議下,大汗就參考西歐各君主國(其實咪又係俄佬)嘅騎士團制度,制定一set
勳章做獎勵,而呢套勳章,就算喺博克多汗國滅亡後嘅今日,都見到佢嘅影響,究竟係點,就留待下回分解.

利申: 爆住肝打文
蒙古史都講埋
樓主不如唔好講章
淨係講東亞近代史啦
蒙古史都講埋
樓主不如唔好講章
淨係講東亞近代史啦

皮毛嘢嚟志在提升吸引力
嚟真我唔夠其他巴打嚟
三.C)蒙獨第一砲--金剛杵勳章(中)

喺小弟爆肝搵資料同圖片再反覆推斷,呢套金剛杵勳章(英文另稱Order of the Precious Wand)原來都有一段好長嘅故事(有啲後悔喺度講搞到off哂topic),咁盡量長話短說啦!

承上回,背景就講完啦,雖然活佛(下稱八世)所屬喇嘛派同世俗派嘅花生好好食,但成就呢套勳章係那木囊蘇倫(下稱那sir),o係佢同活佛反面前,就仆心仆命咁向北極熊取經用以建國,其中就參考咗沙俄嘅榮譽制度,喺佢取西經之前,其實八世都行賞過出力搞"蒙獨"嘅人,但好諷刺,賞賜物品本來就係連佢地前大佬"博格達汗"都嫌娘,你仲要賜埋啲黃馬褂呀,韁繩呀,綠圍車呢啲本來只賜畀滿人貴族嘅物件,真係人唔笑,狗都吠啦so9sad!而且頒授對象除咗班蒙古大粒佬之外,仲有幫手嘅俄佬,呢個情況,係咪同當初清朝嘅情況好似!?

相信那sir心係咁諗

8世:同朕check下點做先唔會咁seven...至於賜埋咩韁繩同綠圍車之類物件.可以wiki下"入八分公"hehe

據講當時那sir係以沙俄嘅聖安娜勳章(Order of Saint Anna)同波蘭會議王國(俄佬嘅契細佬)嘅聖史坦尼斯勞斯勳章(Order of Saint Stanislaus)為藍本,再mix埋蒙古嘅"獨有國情",制定左一套睇到我眼都癱埋嘅勳章制度(因為資料原文係俄文,就算靠google翻譯都睇死人),但睇真啲其實同之前介紹過嘅"四色龍勳章"好接近
相信如果濤貝勒爺睇到實會咁講

先睇睇考對象嘅相片先(上)聖安娜西餅勳章(下)聖史坦尼斯勞斯勳章

由上圖可見,其實好多勳章都有一套主題,例如清朝就用"龍"做核心,沙俄就係雙頭鷹,咁樣,國君身兼國家宗教領袖嘅又會點呢???
tips係佢

8世同那sir就揀左一件佛教法器為主元素,呢個就係金剛杵啦!o係佛教祖地印度,金剛杵係帝釋天嘅武器,因為硬到極點就被稱為"Vajra",意思解好堅硬,而平時聽到咩"金剛"嘅護法,就係因武器得名.
作為法器嘅金剛杵

手機game<Fate/Grand Order>進行緊嘅 event,奶光媽媽嘅大絕就叫"釈提桓因・金剛杵" (3次10抽都唔中 )

好啦!重要嘅勳章究竟係點樣呢?留返下回繼續! (好眼瞓)
三.C)蒙獨第一砲--金剛杵勳章(中)

喺小弟爆肝搵資料同圖片再反覆推斷,呢套金剛杵勳章(英文另稱Order of the Precious Wand)原來都有一段好長嘅故事(有啲後悔喺度講搞到off哂topic),咁盡量長話短說啦!

承上回,背景就講完啦,雖然活佛(下稱八世)所屬喇嘛派同世俗派嘅花生好好食,但成就呢套勳章係那木囊蘇倫(下稱那sir),o係佢同活佛反面前,就仆心仆命咁向北極熊取經用以建國,其中就參考咗沙俄嘅榮譽制度,喺佢取西經之前,其實八世都行賞過出力搞"蒙獨"嘅人,但好諷刺,賞賜物品本來就係連佢地前大佬"博格達汗"都嫌娘,你仲要賜埋啲黃馬褂呀,韁繩呀,綠圍車呢啲本來只賜畀滿人貴族嘅物件,真係人唔笑,狗都吠啦so9sad!而且頒授對象除咗班蒙古大粒佬之外,仲有幫手嘅俄佬,呢個情況,係咪同當初清朝嘅情況好似!?

相信那sir心係咁諗

8世:同朕check下點做先唔會咁seven...至於賜埋咩韁繩同綠圍車之類物件.可以wiki下"入八分公"hehe

據講當時那sir係以沙俄嘅聖安娜勳章(Order of Saint Anna)同波蘭會議王國(俄佬嘅契細佬)嘅聖史坦尼斯勞斯勳章(Order of Saint Stanislaus)為藍本,再mix埋蒙古嘅"獨有國情",制定左一套睇到我眼都癱埋嘅勳章制度(因為資料原文係俄文,就算靠google翻譯都睇死人),但睇真啲其實同之前介紹過嘅"四色龍勳章"好接近
相信如果濤貝勒爺睇到實會咁講

先睇睇考對象嘅相片先(上)聖安娜西餅勳章(下)聖史坦尼斯勞斯勳章

由上圖可見,其實好多勳章都有一套主題,例如清朝就用"龍"做核心,沙俄就係雙頭鷹,咁樣,國君身兼國家宗教領袖嘅又會點呢???
tips係佢

8世同那sir就揀左一件佛教法器為主元素,呢個就係金剛杵啦!o係佛教祖地印度,金剛杵係帝釋天嘅武器,因為硬到極點就被稱為"Vajra",意思解好堅硬,而平時聽到咩"金剛"嘅護法,就係因武器得名.
作為法器嘅金剛杵

手機game<Fate/Grand Order>進行緊嘅 event,奶光媽媽嘅大絕就叫"釈提桓因・金剛杵" (3次10抽都唔中 )

好啦!重要嘅勳章究竟係點樣呢?留返下回繼續! (好眼瞓)

出現了

BTW成個fgo賽車event抽唔到黑傻同槍奶光真係好sad
如果我用同音字代替正寫好唔好?
相信會慳返好多時間
diu原來之前upload既圖片死哂link
白費哂心機
白費哂心機

專登入post 諗住睇多次點知死唒
白費哂心機

專登入post 諗住睇多次點知死唒

可以用咩up圖網keep耐啲
三.C)蒙獨第一砲--金剛杵勳章(下)

新年快樂!小弟會盡快填坑,有d求其莫見怪!

金剛杵勳章ge等級分類,其實仲有一陣滿清"除"
以下係根據戰鬥民族版維基冇責任譯法
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%9E%D1%80%D0%B4%D0%B5%D0%BD_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%86%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D0%BE_%D0%B6%D0%B5%D0%B7%D0%BB%D0%B0

分為3級12等
1.1 金剛-成吉思汗勳章
1.2 金剛-阿巴岱汗勳章
1.3 金剛-哲布尊丹巴勳章

2.1 金剛-???勳章 (唔識譯)
2.2 金剛-貝勒勳章
2.3 金剛-貝子勳章
2.4 金剛-公勳章

3.1 一等金剛勳章
3.2 二等金剛勳章
3.3 三等金剛勳章
3.4 四等金剛勳章
3.5 五等金剛勳章

而勳章用料都有嚴格規定,不過都同佛教器物有關(太高深唔識所以唔post)

大家可能奇怪,明明分得咁精細,點解得咁少實物存世...咪又係多得佢...
沙治奧.拉莫斯 (X)

史太林...ge (X)

正確答案係佢ge跟尾狗喬巴山

由於跟哂史太林d手段,呢款充滿宗教色彩ge金剛杵勳章o係博克多汗香左後就被取締,直至1991年蒙古人民共和國改名蒙古國為止...不過就唔似以前咁風光lu (有風光過咩)

82年百事...唔係...91年金剛及延伸演變ge章

成吉思汗勳章成為蒙古國最高級別勳章,睇相仲有少少金剛杵勳章ge元素殘留

呢篇蒙古野終於講完,新蒸頭下一篇就會講到中華民國ge勳章啦!
原來重有更新,支持巴打
有機會會再開新post
因為之前update嘅相失效晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞