近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
話題太冷門
仲要主講勳章

我已經好努力搵埋相關嘅歷史嘢講啦

有keep住睇
不過真係答唔到嗲
話題太冷門
仲要主講勳章

我已經好努力搵埋相關嘅歷史嘢講啦

有keep住睇
不過真係答唔到嗲

哎!我下次唔問囉...
支持
依家先見到,留名支持
http://www.bastillepost.com/hongkong/70446-%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E9%95%B7%E6%B2%B3/1678053-%E6%99%9A%E6%B8%85%E5%9E%8B%E8%8B%B1%E5%B8%A5%E7%8E%8B%E5%AD%90-%E9%80%A0%E5%9E%8B%E8%A1%8C%E7%82%BA%E9%83%BD%E8%A6%81%E5%9E%8B?r=w

關於之前提過ge濤貝勒爺真係好chok

不過一諗起有條豬尾鞭總係感覺怪怪

佢當時剪咗啦反而係肥佬袁冇剪

竟然係咁, 估佢唔到
之前睇邊本書仲講到話滿清對公費留學生去到外國就剪鞭好頭痛, 三令五申唔比剪鞭
點知原來貝勒爺係皇族都剪埋一份

其實大部份皇族都反對,
但佢同埋攝政王真係異類,可能出差多見識廣啩...
諗起間桐櫻扯扯地
諗起間桐櫻扯扯地

查下查下仲搵到當時外訪嘅禁衛軍軍樂團相片
LM

右邊好有hussar /Cossack feel

右邊好有hussar /Cossack feel

都係普魯士啫
三.朕都未佩帶過--大寶章(上篇)

作為清末3勳章之中份量最重嘅一個,大寶章反而喺神秘感方面比四色龍勳章同爵章少好多,至於點解就賣一個關子先,反正依篇嘅圖片份量同之前兩個相比少得多,我都可以打得比較輕鬆d

作為出過差去歐洲嘅皇室成員,攝政王同濤貝勒爺兩兄弟都見識過西方各國啲皇帝full dress時除左掛到迫爆衫嘅勳章之外,仲有一枚身為皇帝先有嘅,臣民冇得拎嘅勳章,所以當佢地三兄弟揸旗時(仲有個兄弟叫金正恩載洵),就要幫聖上整返個專屬勳章啦!

拿破崙三世:嗱!因為Wilhelm嘅事務所唔批准用佢張相所以由我代替 睇下我戴左咩...得我先有!
註: 拿三同威廉2係清末時期法德兩國皇帝

慨然係畀皇帝戴嘅,個名就要改得好架勢,所以負責follow呢單野嘅官就揾過哂啲文獻(特別係易經),加埋翰林院班熟讀屎片詩書嘅耆老幫手,終於以傳統對帝位嘅雅稱"大寶"為呢個訂名.

至於個勳章點設計?先引用當時<勳章章程>嘅內容先,detail留返下part繼續

自《虞書》作服垂十二章,歷代相沿,稍有同異,或酌用為締繡,或分畫於旌旗。我朝酌古準今,燦然大備。《會典》載:皇帝朝服,日月星辰山龍蟲黼黻在衣,宗彝藻大粉米在裳 。誠以十有二章之設,取像三辰,昭備萬物,洵足宣揚巍煥,表示尊嚴。擬沿朝服之製,予佩章中環繪十有二章。四圍珠飾,符經緯之週天重出,光芒普照,臨於八極。命名則稱大寶,取《易》義,以彰中國之聖人。帶綬則用明黃,採月令以顯中央之土德。此臣等遵擬大寶章之意也。

希望大家嘅中文水平same as達哥啦!
搵晒料叫"大寶"
仲流過d 相士改名
搵晒料叫"大寶"
仲流過d 相士改名

班讀死書既人係咁
搵晒料叫"大寶"
仲流過d 相士改名

班讀死書既人係咁

總之出自易經就冇死咁
搵晒料叫"大寶"
仲流過d 相士改名

班讀死書既人係咁

總之出自易經就冇死咁

又稱
In易經we trust

補一張濤貝勒爺玉照,可見唔係著軍裝都戴住貝勒爵章
發覺成日排錯數字次序
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞