近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
樓主post嗰枝黃係 美國海軍版
正式版好似唔係樣
仲有冇文

變咗半週文
畀啲時間我整理資料先
仲有冇文

變咗半週文
畀啲時間我整理資料先

慢慢嚟
好文唔怕等
樓主post嗰枝黃係 美國海軍版
正式版好似唔係樣

邊支先係
二. 短命勳章--四色龍勳章(統稱)+爵章+大寶章

話說嚟到宣統朝,貴為皇父嘅載澧落柯打成立勳章局,終於將頒授勳章呢個行為法制化.至於點解攝政王早唔做遲唔做...我覺得純粹係上手老佛爺已經想錬成另一套勳章,點知咁快就蒙主呼召(順便秤埋光緒走先),而點解將雙龍寶星斬掉,歷史並冇幾多資料,所以只能靠估...應該都係錢嘅問題:
(1)事關雙龍寶星2手工精細,又嵌珊瑚/珍珠/寶石,又雕龍雕鳳,一般中國工匠當時手勢同鬼佬差太遠,整唔靚被彈鐘,所以現時存世嘅雙龍寶星,大部份都係由戰鬥民族同高盧公雞代工,自然被人吊高嚟賣
(來佬貨,二等一品)VS(本土貨,五等)

(2)頒授對象限制:因為對象只係外交官同軍官,而對於其他行業嘅大粒就絲毫不理,尤其係商人(況且中國歷史向來鄙視商家佬,或者當係ATM,例如沈萬三,胡雪巖),所以就算你好似誠仔或者羅富齊家族咁有米都唔會拎到寶星,最多只係商勳only

羅富齊家族: 咳!我地都冇同清國做生意!

由於好似巴打話齋自知之前開頭開柒左,同埋令自己都可以有成堆勳章撐下場,所以一口氣推出四色龍勳章,爵章同大寶章,呢3款勳章仲同之後ge民國勳章好有淵源,好啦!第二章就會分成3part好好詳細些牙!
2A.四色龍勳章

呢套勳章其實並冇正式名稱,四色龍呢個名都只係統稱,個名出自<易經>...嗱,原奏摺我就費時譯(因為煩到閪冧,但如果閣下中文水平拍得住達哥應該會明)
自《易》著龍飛之象,史傳龍負之樣,龍之為文炳於中土,施為禮服而章採繽紛,畫之國旗而聲名洋溢,古今同尚,中外咸聞。今擬皇族、臣工勳章,中皆繪龍,·而以黃、赤、青、黑四色分為四種,蓋用古者伏羲以龍紀官,設黃龍、赤龍、青龍、黑龍諸官之說。黃、赤則以待宗屬各一種,以明禮有貴少之時,青、黑則以錫群僚,區八等,以示賞必視功之義。此臣等遵擬黃龍、赤龍、青龍、黑龍各等勳章之意也。

正如上文咁講,所謂四色龍,係黃龍勳章、赤龍勳章、青龍勳章、黑龍勳章嘅合稱.特色就係由雙龍變單龍,3D變2D,仲要好似戰隊咁分唔同色,而呢set勳章,就喺1911年定型.

至於等級點分呢,就一邊睇圖一邊欣賞
最高級嘅黃龍章: 金黃色紅緣大綬
赤龍章:金黃色白緣大綬
呢兩款只會頒畀皇族同紫帶紅帶覺羅
一等青龍勳章,紅色白緣大綬
一等黑龍勳章,藍色紅緣大綬
二等青龍勳章,冇綬
聽講係二等青龍勳章
三等青龍勳章,紅色白緣領綬
三等青龍勳章實物
三等黑龍勳章,藍色紅緣領綬
四等青龍勳章,加結紅色白緣襟綬;四等黑龍勳章,加結藍色紅緣襟綬
五等青龍勳章,紅色白緣襟綬;五等黑龍勳章,藍色紅緣襟綬
六等青龍勳章,紅色白緣襟綬;六等黑龍勳章,藍色紅緣襟綬
七等青龍勳章,紅色白緣襟綬;七等黑龍勳章,藍色紅緣襟綬
八等青龍勳章,紅色白緣襟綬;八等黑龍勳章,藍色紅緣襟綬
勳表

雖然分為咁多條龍又講到咁繽紛,而藝術價值比雙龍寶星低 (連強國拍賣網都見唔到影),但只係喺銀上加料(斷估係景泰藍之類工藝),之但係存世嘅四色龍勳章只有幾枚,大家認為點解?
留名支持
點解? 因為都就亡國
留明支持
第二年就亡國
不過清室優待條件之下 小朝廷仲有冇頒過勳章呢
第二年就亡國
不過清室優待條件之下 小朝廷仲有冇頒過勳章呢

直程係同一年
之後應該冇得頒啩,個工場都冇埋
二. 禁軍孖兄弟--爵章

喺講呢個"勳"章之前,要講下同佢有共生關係嘅晚清禁衛軍

點解要特別講佢,因為同早兩日前病瓜左既佢有關

袁宮保

自漢代開始(唔記得有冇漏)每個王朝都有一支專門保衛皇室既軍隊,連外族統治時都唔例外(元朝有怯薛同衛軍),而清朝都有一隊打爆明朝嘅八旗兵為禁軍,仲同宋朝禁軍好似咁,喺定鼎中原後只部署喺京畿同埋全國軍事要衝( ,其實連爵位都一樣玩降等襲爵,所以有個傳說係覺羅氏其實係靖康之變被擄到東北嘅宋室"韃靼化"後裔)
八旗軍京師佈陣圖,相傳以五行相剋方式部署

點知呢班野一入關就開始變頹,頹到可以喺萬歲爺前出醜,仲被英法聯軍吊打過兩次,直程到西太后發脾同八國聯軍挑機都冇份了(場又見證埋蒙古騎兵被錫克騎兵一局KO)

自此,清廷就開始搵有同西洋各國有過軍事接觸嘅袁世凱重新train班打得嘅軍隊,呢班拜"匈奴"(指德國)為師就叫新建陸軍,由於夫添有成75000人嘅規模,所以又叫"北洋六鎮".
北洋軍的偵查氣球

咁睇落好似好正路,但當時西太后同班貴族聞到陣味覺得唔係咁對路,咁大家估下咩事!?
(中篇聽日繼續)
留名學野
lm
老老實實,滿清個堆勳章覺得唔錯(係個令牌真係好柒)最早期金章中間藍石真係好靚
lm
屌原來我唔記得同個topic加粗仲漏打分part
老老實實,滿清個堆勳章覺得唔錯(係個令牌真係好柒)最早期金章中間藍石真係好靚

你指雙龍寶星定四色龍勳章呀?
好鍾意睇歷史Post
西太后
補充返先
6月6日係袁世凱死忌
"匈奴"代表德州出自德皇威廉二世把口
德式編制1個師/鎮係12500人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞