近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
樓主上水啦

今晚
噚晚喺另一個post出咗文
三.A)禪讓象徵--大徽章(上)

仲記唔記得上回提過,大寶章係前朝三勳章之中神秘度最低,點解 根據好多資料顯示,<清室優待條件>同<宣統帝退位詔書>(第一版)中,溥儀係放棄咗喺遜清小朝廷中,雖保有賞賜之權,但唔包括授勳.咁同時被清廷同中華民國臨時政府授意成為第一任總統,袁世凱完全可以設立一套新勳章系列,但可能多謝舊主載澧不殺之恩(或者係對當初提拔自己嘅光緒帝見死不救嘅悔疚),所以兩個勳章就被繼承,其中一個就係呢篇嘅主角--大勳章.

呢個大徽章英文名稱係The Grand Order,除咗條綬帶由明黃色改為紅色以及綬章後面個"大寶章"改為大勳章之外,其餘都用哂皇帝十二章,所以想睇圖就轆返去大寶章果度啦!(因為清晰好多)

畀時任外籍總統府顧問George Morrison(摩利臣)嘅就職典禮入場劵,中間就係大勳章.

同前身大寶章唔同嘅係後面嘅字體

由黎元洪墓出土嘅大勳章實物,原件被拆散,呢啲相係強國嘅熱心網友用PS砌返佢

由於佢嘅主人已經由皇帝改為大總統,所以"大寶"呢個字就冇意思,所以改為大勳章.而"大勳章"呢個名,又好神奇咁影響之後國民政府嘅勳章.雖然十二章同帝制關係咁密切,但好神奇咁,同近年來被認為相對上最自由開放嘅(北洋)民國成為等號,亦見於唔少同當代相關嘅事物上:

國徽
北洋民國時代嘅國徽--十二章國徽
源於大寶章大勳章上嘅十二章佈局,經過畀中國共產黨叫捧嘅魯迅用西方紋章佈局,再加上刻上傳統上係吉祥象徵嘅嘉禾圖案(設計來源於漢代《五瑞圖》石刻上嘅圖案)嘅干(中國形式嘅盾牌)design,成為用咗15年嘅民國國徽,直至張學良東北易幟後先至喺歷史上消失.
Designer,周樹人主要係構思同寫inspiration,另外兩位死黨就負責畫同上色;根據後嚟魯迅嘅日記,佢認為呢個版本仲未係完美.以下係周生向肥佬袁介紹文章:

“謹按西國國徽,由來甚久,其勾萌在個人,而曼衍以賅一國。昔者希臘武人,蒙盾赴戰,自擇所好,作繪於盾,以示區別。降至羅馬,相承不絕。迨十字軍興,聚列國之士而成師,懼其雜糅不可辨析,則各以一隊長官之盾徽為識,由此張大,用於一家,更進而用於一族,更進而用於一國。故權輿之象,率為名氏,表個人也;或為十字,重宗教也。及為國徽,亦依史實,因是仍多十字,或摹盾形,復作袞冕旗幟之屬,以為藻飾。雖有新造之國,初制徽識,每不能出其環中,蓋文獻限之矣。
今中華民國,已定嘉禾為國徽,而圖像簡質,宜求輔佐,俾足以方駕他徽,無慮樸素。惟歷史殊特,異乎歐西,彼所尚者,此不能用。自應遠據前史,更立新圖,鎬有本柢,庶幾有當。考諸載籍,源之古者,莫如龍。然已橫受抵排,不容作繪。更思其次,則有十二章。上見於《書》,其源亦遠。漢唐以來,說經者曰:日月星辰,取其照臨也;山,取其鎮也;龍,取其變也;華蟲,取其文也;宗彝,取其孝也;藻,取其潔也;火,取其明也。粉米,取其養也;黼,取其斷也;黻,取其辨也。美德之最,莫不賅備。今即從其說,相度其宜,會合錯綜,擬為中華民國徽識。作繪之法,為嘉禾在幹中,是為中心。嘉禾之狀,取諸漢“五瑞圖”石刻。幹者,所以擬盾也。乾後為黼,上綴粉米。黼上為日,其下為山。然因山作真形,慮無所置,則結縷成篆文,而以黻充其隙際。黼之左右,為龍與華蟲,​​各持宗彝。龍復有火麗其身,月屬於角。華蟲則其咮銜藻,其首戴星。凡此造作改為,皆所以求合度而圖調和。國徽大體,似已略具。復作五穗嘉禾簡徽一枚,於不求繁縟時用之。又曲線式雙穗嘉禾簡徽一枚,於箋紙之屬用之。倘更得深於繪事者,別施釆色,令其像更美且優,則庶幾可以表華國之令德,而弘施於天下已。”

呢個國徽都出現喺袁世凱香咗之後嘅中華民國一蚊銀圓(PS:小弟屋企就有一個"袁大頭"--肥佬袁嘅側面+兩抽嘉禾)

作為參考對象嘅當代西方各國國徽
英國(薩克森-科堡-哥達王朝)
德意志帝國(大國徽)
下篇希望今晚搞掂
三.A)禪讓象徵--大徽章(中)

祭服

肥佬上台後,做左一樣今日啲漢膠好想嘅事----恢復漢服.尤其係期間舉行過祭天,就畀大家睇返清前漢服係點(雖然並未有百分百復原到宋明衣冠,仲畀魯迅取笑好鬼怪雞)

喺稱帝前嘅1914年6月,北洋政府政事堂禮制館頒布《祭祀冠服制》、《祭祀冠服圖》,具體規定各式人等的祭祀冠服,分大總統/皇帝、一至五等六種級別。其中有一項同“十二章”有關,呢度出現咗一個新詞“團”,團是由十二章部件組合成嘅圓形圖案,以下係跟據官員嘅品秩制定樣式
大總統/皇帝:以十二章為一團,衣繡十二團
一等特任官:以九章(無日、月、星辰)為一團,衣繡九團
二等簡任官:以七章(宗彝、華蟲、黼、黻、火、粉米、藻)為一團,衣繡七團
三等薦任官:以五章(宗彝、黼、黻、粉米、藻)為一團,衣繡五團
四等委任官:以三章(黼、黻、粉米)為一團,衣繡三團
五等士庶:淨色冇繡章紋

大總統祭服上嘅十二章團,排板同大勳章嘅十二章幾乎一樣,九章、七章、五章、三章不過係遞減嘅十二章。

左圖係袁世凱祭天,右圖係張作霖擔任陸海軍大元帥之後影嘅.張大帥比肥佬fit好多,令我地睇清楚大總統祭服嘅實況:前五團,兩肩各一團,加上背後五團,合計十二章十二團。
件圓領祭服好有龍袍概視感

呢套十二章祭祀冠服一直用到北洋覆滅才徹底退出歷史舞台,而之前提到嘅喺教育部任僉事嘅魯迅屬薦任官,例行公事參加祭孔去左10幾年,他所著祭服屬為第三等,以宗彝、黼、黻、粉米、藻等五章為一團,肩兩團,背三團,衣繡共五團.三等薦任官祭服,繡章見下圖.

拜左成10幾年神,可能因為頂唔順先寫得出禮教會食人啩

啲資料堆哂喺大勳章度,勁煩
支持樓主繼續寫落去,我一定會睇到最後!
支持樓主繼續寫落去,我一定會睇到最後!

唔好嫌棄我出post慢
我仲有另一個post交替出文
三.A)禪讓象徵--大徽章(下)

政府建築

如同強國同揼區政府d建築物都有logo,北洋時代都有但以十二章做logo嘅,又留存到今日嘅只有一個----袁林.

當肥佬被上帝接上天堂,佢以前d門生雖然喺老細做皇帝時裝佢彈弓,但當以往嘅大sir走左,班o靚都撳荷包令boss可以風光上路
純粹想用呢張gif
根據肥佬嘅遺囑,葬喺佢喺河南省鄉下附近嘅洹上村(因為佢阿媽唔係大婆,當佢媽子過身,因為宗法而畀大佬袁世敦阻止葬喺鄉下項城,而立誓至死都唔返項城,關於肥佬袁同佢大佬嘅恩怨,可睇https://kknews.cc/zh-hk/history/y8vq2xn.html),而個墳就好架勢啦,直逼皇帝嘅陵寢,而陵又有別傳統陵墓,佢仿傚美國第18任總統,美國內戰北軍統帥格蘭特墓,墳墓唔喺地底而喺平台上.
當年遠景
塋宅佔地近9.3萬平方米and採用平地建墓壙
中堂院大門,門板上有七排七列嘅銅門釘,低於帝制的「九橫九縱」級別
武翁仲用北洋時期嘅武官裝束
前中後西style 嘅"林"墓(林同陵國語發音接近,《說文解字》上所載陵與林兩字又可以互相借用)...

格蘭特墓園(留意地台)...雖然

好啦!其實一張相已經可以list哂十二章出現喺邊...不過我覺得呢座墳拍得住中山陵

其他

大元帥旗
張大帥打贏直奉戰爭後,成功揸旗加做埋陸海軍大元帥後,終於將北洋政府嘅軍隊正名做"安國軍",而且仲以五色旗為基礎上加上大勳章嘅十二章,就有呢面旗啦

而嘉禾呢個老是常出現嘅logo,仲出現喺大禮服,最常見係外交場合
當時係駐英國公使嘅顧維均,身穿嘉禾大禮服(count uniform),白色馬褲加三角帽,當時流行嘅舞會裝.值得注意呢套服喺法國整,服上嘉禾可能係當代法國流行style.同年代,英國嘅大禮服用橡葉,日本用桐葉.

好啦,最後要睇下歷任主人戴住佢嘅相:
袁世凱

黎元洪

徐世昌

馮國璋

張作霖

咪住...點解有兩位人兄榜上無名??大家又估下係邊個!
請支持小弟另一個post
https://lihkg.com/thread/310404/page/1

雙修導致時間唔夠用
北洋算係文藝復興同以西學做根本再配上漢學做表皮
成功嘅會好唔同
北洋算係文藝復興同以西學做根本再配上漢學做表皮
成功嘅會好唔同

天意
其實之前最尾嗰段應該係寫有4個人冇出現

大家估係邊4個
lm

大家估係邊4個

真係冇人估

大家估係邊4個

真係冇人估

開估算

段祺瑞(揾唔到佩戴大勳章相片)

曹錕(揾唔到佩戴大勳章相片)

而呢兩位人兄冇拎嘅理由就O哂咀啦

孫文
大大話話都做過大總統(臨時),所以肥佬袁都專登頒贈畀佢,但以已卸任而拒絕,改戴另一個勳章(將於北洋勳章篇最後介紹)

溥儀
好出奇咁,張勳復僻並冇將旁落到民國嘅大勳章(大寶章)拎返畀萬歲爺,所以由始至終都冇戴過
三.B)一國兩制,馬照跑舞照跳--蒙回藏爵章

中原一夜變天,由帝國變民國,不過處理邊疆問題就難啃好多啦.點解首先由清朝皇帝個title講起...

又要勞煩事頭婆啦
點解要搬陛下出黎先睇睇個title: "伊利沙伯二世陛下,蒙上帝恩典,大不列顛,愛爾蘭及英國海外自治領的女皇,信仰的守衛者",其實清朝皇帝嘅情況類似咁,對漢地十八省叫清帝,喺內外扎薩克蒙古(就係大家聽開嘅外蒙古同內蒙古,但清代仲有內屬蒙古呢回事)就叫"博格達汗"(寬溫仁聖的大汗)+"XXXXX汗"(依年號意思變化),而西藏啲統治階層就專佢做"文殊皇帝"...簡單啲講,一直被清粉丁到爆嘅疆域版圖,其實算唔上係全錯,但又唔係值得打哂飛機,只係"共主邦聯"有咩大不了.
值得留意,喺外蒙古西北部嘅科布多同唐努烏梁海係直屬中央政府.

咁耐,去返正題先!由於班蒙古王公同西藏喇嘛只認清帝做大佬(達賴喇嘛仲兼清帝帝師),依家大佬劈砲唔撈,呢班王公一時三刻就驚被班革命軍革埋自己(例子就有德意志帝國過渡為威瑪共和國後,下面成堆君主國王室都被廢黜),尤其係同滿人貴族關係密切嘅蒙古佬緊係驚啦,家陣孫大炮叫緊"驅逐韃虜,恢復中華!",所以1911年清廷收檔時就推舉時任駐喀爾喀嘅活佛做大佬獨立自保,第一次外蒙古獨立.

依位人兄將會喺呢個post老是常出現

但去到1915年,上天開左個玩笑,話說當年拉隊走人嘅王公發覺冇淡好食...早響北極熊將西伯利亞鐵路起喺今日嘅東三省後,原本喺俄蒙邊境嘅買賣城就收埋皮,油水冇得索之餘連原本每季都有嘅花紅都冇埋;因為咁唯有跪返去搵肥佬收留啦,又算佢地好彩,<清室優待條件>有保障佢地嘅條款,肥佬袁亦需要佢地啲同鄉支持之下,早喺1913年已經設立<蒙回藏王公等爵章條例>等佢地拎返啲強姦金年金咬下
想像圖
KO買賣城,斷班王公米路嘅"東方小巴黎"哈爾濱

至於個正題,蒙回藏爵章,就規定只有喇嘛同蒙古王公先有得拎(話說,西藏好似冇咩王公),而個design就充滿之前提及嘅北洋元素--五色;而因應蒙回藏統治精英嘅宗教信仰,個design分成兩款:1)蒙藏爵章繪三寶紋樣;2)回爵章中繪日月合璧、五聯珠紋樣

而呢套勳章,就分成5等:
第一級:汗/親王爵章,黃色底

第二級:郡王爵章,紅色底(冇實物相存世)

第三級:貝勒爵章,白色底

第四級:貝子爵章,綠色底

第五級:郡王爵章,藍色底(冇實物相存世)

相當可惜嘅係,呢款爵章存世少得好誇張,而回爵章仲...
而呢套勳章,就分成5等:
第一級:汗/親王爵章,黃色底

第二級:郡王爵章,紅色底(冇實物相存世)

第三級:貝勒爵章,白色底

第四級:貝子爵章,綠色底

第五級:鎮國公爵章,藍色底(冇實物相存世)

相當可惜嘅係,呢款爵章存世少得好誇張,而回爵章仲...[/quote]
係咪我次次出post都係深夜所以沉post

頂咁好灰喎
好畀心機嘗試令篇嘢冇咁齋
但冇人理
好好睇呀 請繼續加油
唔好沉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞