近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
好啦!老細由朱生變左金生("愛新"o係女真話就解"金")後,雖則大籠o野基本冇變,但o係嘉獎方面(特別軍功方面),除左上面提過ge丹書鐵劵之外,仲有我認為同打後提及ge勳章好有關係ge"勳官"制度,清廷廢左勳官,將原有輕車都尉、騎都尉、雲騎尉等勳號挪用為爵位功臣世爵名稱...至於呢樣更被星爺拎o黎用

留名睇中史

利申: 想當年中學雞鳩下鳩下同個中史呀sir講想做考古學家xx
More
想買個青天白日勳章
想買個青天白日勳章

究竟有!?
留名
因為技術問題
前言篇第3段被連登食咗(事後發現)
唯有聽晚出差前可以post到
想買個青天白日勳章

究竟有!?

仿製品
留名
咁舊嘅唔去,新嘅唔嚟...班女真佬(用當時漢人視角)用咩嘢代替免死金牌呢?

畀得當今聖上御賜信物,緊係被佢當係"兄弟"咁重視啦!(不過好似卡關達咁當你係真點兄弟定當你襟兄弟就得佢嗡...而且呢班女真佬仲出現過幾次真.兄弟亙片),以"兄弟如手足,女人如衣服"呢個concept,送禮最好緊係送囡囡啦!除咗會賜送堆女人(例如將宗室女子或公主嫁畀你...或將宮女打包贈送)之外,仲會將呢個"女人"送畀你!

噔噔噔噔噔噔噔噔...黃馬褂!!!

嗱…本來我想將呢件黃馬褂key上美斯度

但太眼瞓作罷
由於驚前言太長廢話太多會趕客 所以黃馬褂點樣細分就麻煩大家請移玉鼠去呢度睇啦
http://www.bastillepost.com/hongkong/70446-%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E9%95%B7%E6%B2%B3/1440035-%E5%BE%A1%E8%B3%9C%E9%BB%83%E9%A6%AC%E8%A4%82%E3%80%8C%E5%8A%9F%E8%83%BD%E3%80%8D%E5%A4%9A%E5%A4%9A%EF%BC%8C%E5%8F%AF%E5%85%8D%E6%AD%BB%E5%97%8E%EF%BC%9F

總之著得呢件嘢就架勢啦,例如呢位仁兄

喺清朝焗住要同佢哋眼中嘅"蠻夷"搭膊頭時,先發覺老袓宗嘅教條唔等使,一冇國旗二冇國歌,另外三無就國際外交通用信物……例如公雞國外交大使送咗呢嘢畀你,但禮尚往來,你有咩嘢送返畀人?

貼士就喺再上面幅相度
由於驚前言太長廢話太多會趕客 所以黃馬褂點樣細分就麻煩大家請移玉鼠去呢度睇啦
http://www.bastillepost.com/hongkong/70446-%E6%AD%B7%E5%8F%B2%E9%95%B7%E6%B2%B3/1440035-%E5%BE%A1%E8%B3%9C%E9%BB%83%E9%A6%AC%E8%A4%82%E3%80%8C%E5%8A%9F%E8%83%BD%E3%80%8D%E5%A4%9A%E5%A4%9A%EF%BC%8C%E5%8F%AF%E5%85%8D%E6%AD%BB%E5%97%8E%EF%BC%9F

喺清朝焗住要同佢哋眼中嘅"蠻夷"搭膊頭時,先發覺老袓宗嘅教條唔等使,一冇國旗二冇國歌,另外三無就國際外交通用信物……例如公雞國外交大使送咗呢嘢畀你,但禮尚往來,你有咩嘢送返畀人?

貼士就喺再上面幅相度

心口個章?

貼士就喺再上面幅相度

頂戴花翎?
御前侍衛都係着黃馬褂,唔通個個都有得免死 根本同免死金牌差好遠

貼士就喺再上面幅相度

頂戴花翎/黃馬掛?
最勁抽嗰個咪青天白日勳章

黃百韜個仔後來殺咗人判死, 佢老母攞黎當免死金牌

老蔣都要破例免佢一死, 只將個章收番. 同鐵券冇分別

唔係國光勳章最高級咩,唔知傅作義有冇得免死

其實係醒獅勳刀,得光頭佬一個有

btw 青天白日勳章免死只係流言,大把人有都難逃一死
御前侍衛都係着黃馬褂,唔通個個都有得免死 根本同免死金牌差好遠

冇講過免死喎
強帖留名
連登有你從此不一樣
冇獎問題遊戲
o係出下一節前,大家估下著住黃馬褂ge阿叔係乜水...
李鴻章胸前個章係雙龍寶星
好啦頭先有巴打答咗
係中堂大人李鴻章
而佢心口嘅雙龍寶星
話係勳章就唔肯定得唔得
但聽日就會post
文呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞