近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
二C.朕都未佩帶過--大寶章(中篇)

根據上段嘅形容,大家睇下以下嘅繪圖,講下你覺得1-5分,你畀幾多分?

講返個design,簡單而言就係一個濃縮版龍袍,因為傳統上龍袍有12個花紋,代表住天子具有嘅美德兼意頭,相傳仲要上朔到周朝或三皇五帝等等,但呢方面我都冇好好研究過而十二章呢個元素仲繼續出現喺民國!(不過留到民國篇先詳述 )

好啦唔,點都要畀大家睇呢12個元素係咩,雖然我都係跟書講 :

1.日、月、星辰:三光照耀=皇恩浩蕩,普照四方;傳統上會用金烏(三腳烏鴉)代表太陽,玉兔代表月亮
順便一提,日本足球隊徵,就出自神話中住喺扶桑嘅三足烏,同時又係神武天皇神話中好重要嘅八咫烏/金鵄原型.
2.山=代表穩重鎮定
3.龍=皇帝有真龍天子之稱,但傳統上龍同"變化多端"劃上等號
4.華蟲=即係雉雞,象徵「文采昭著」,呢種山雞可能就係鳳凰嘅原型,至於點解叫虫?好似係古時鳥類又稱為羽蟲
雉雞♂
5.宗彝係古代祭祀嘅一種器物,通常係一pair繡虎紋和蜼(馬騮)紋嘅杯,象徵忠&孝
6.藻=品行冰清玉潔
7.火=處事光明磊落,火炎向上也有率士群黎向歸上命之意(我都唔明)
8.粉米=白米,代表安邦治國,重視農桑,因為古時就以農立國
9.黼=即係斧頭,代表做事幹練果敢,,值得注意嘅係,不論東西方文明,斧頭似乎都係權力象徵...
"法西斯!"
"鉞",係XLL版斧頭,因為太大,後期演化為禮器

西藏等佛教文明都係
10.黻=為兩個己字相背,代表能明辨是非,知錯能改

至於濤貝勒爺點樣將為個整個靚靚"玩具",留返下回分解!
大寶章呢篇堅難寫,今晚收工繼續post
最近忙到痴哂線
希望大家繼續支持
大寶章呢篇堅難寫,今晚收工繼續post
最近忙到痴哂線
希望大家繼續支持

唔怕等
最緊要高質

不過十二章有部份我都係鳩估
二C.朕都未佩帶過--大寶章(下篇)

上part傻左提旱post左圖,但都要post多次

十二個圖案,就要塞哂喺分別105mm(星章)同75mm(綬章)度,如果個勳章到今時今日仲使用緊,應該都可以列入健力士世界紀錄中最花碌碌嘅勳章啦!而上回提到,點解覺係龍袍濃縮版,睇下用色同排板就知!

複雜到要戴眼鏡好好睇真啲

同前文提過嘅四色龍勳章一樣,大寶章捨棄左雙龍寶星咁3D嘅設計,但沿用以貴重物料為主嘅概念.成個章鑲左36粒珍珠之外,據聞中央十二章圖案係由珊瑚同寶石鑲喺明黃色嘅章身度,而非畫上去;至於外面就有兩"浸"分別係紅色同藍色(自古紅藍...)嘅三角形銳角共三層琺瑯塗層;至於綬帶就用返皇帝專用嘅明黃色...果然係皇帝級嘅製作!

其實講到咁型咪,但歷史上並冇皇帝佩戴大寶章嘅相片存世...

而且同當時各國相比,大寶章其實仲漏左"頸飾"(collar)呢part,呢個細位其實仲影響埋日後中國嘅勳章風格

天皇s :頸飾?我地有!
佐治5: 我唔只有一條
尼古拉:熊都有

而唯一一個西方國家嘅元首冇頸飾嘅相信只有希臘王國啦!
圖中,救主勳章(Order of the Redeemer/Τάγμα του Σωτήρος)就只有大綬

好啦!大寶章嘅話題其實就基本講完啦,因為要留返喺下一章繼續

本章完
手動自推
一早有睇,但真係搭唔到咀
一早有睇,但真係搭唔到咀

單機推好痛苦
正評lm
一同日本比較, 更加覺得美學哩樣嘢, 日本喺百幾二百年前都已經遙遙領先中國

美學呢方面日本其實係保留宋朝嘅審美觀並發展至今
但中國同伊斯蘭國家就唔好彩被蒙古打到一嘢收皮(其實比党項同女真好彩,依家連個族都冇埋)文明倒退,就算和尚朱極力恢復唐宋衣裝等,但一個世紀嘅精英斷層已經救唔返

不過勳章呢方面中日韓三國都係一擔担 (感覺)
其實想另外開個post講啲現已停止頒授嘅各國勳章
高質LM
久唔久上次水先
有興趣
三.民國紀元--勳章簡介

喺介紹民國嘅勳章前,都要簡介一下背景,順便推post,因為民國篇除咗分為北洋政府同國民政府之外,仲有事實上已經獨立嘅外蒙古,遜位溥儀"掛名"為帝嘅滿州國,同埋近來被認為係無間道政權嘅汪精衛政權

民國篇第一部嘅主角--北洋政府,算係近年來好受各登同各討論區"熱烈"談論嘅話題,咁我都搭埋順風車,介紹勳章之餘仲講下故

北洋時代嘅基本特色係:

蟒龍已死嘉禾當立
1911年清朝收檔後,被視為皇權獨裁嘅龍就被上古時代就被認為係lucky象徵嘅嘉禾取代

五色是必須

五族共和係北洋政府嘅教條,所以喺勳章設計上都五味雜陳

弱幹強枝
形容嗰陣勳章唔多但獎章多到我都唔想逐個介紹

前朝的影響
…仲係好強烈,之後會講

好啦!好快北洋篇就開始,容我賣下關子
Are you ready?
嘉禾係咩來
嘉禾係咩來

好似係雙穗稻
嘉禾係咩來

好似係雙穗稻

宋書
志第十九  符瑞下

嘉禾,五穀之長,王者德盛,則二苗共秀。于周德,三苗共穗;于商德,同本異穟;于夏德,異本同秀。

其實睇完都唔太明具體長相係點樣
不過歷代有嘉禾出現, 都視為吉兆
例如三國吳國就曾經因為有嘉禾出現報告, 而改元「嘉禾」

其實同嫪毐條大碌鳩一樣係比一般禾稻生多幾抽稻穗咁解,喺古時農業社會,繁殖力旺盛就會畀人崇拜(利申:9估
嘉禾係咩來

好似係雙穗稻

宋書
志第十九  符瑞下

嘉禾,五穀之長,王者德盛,則二苗共秀。于周德,三苗共穗;于商德,同本異穟;于夏德,異本同秀。

其實睇完都唔太明具體長相係點樣
不過歷代有嘉禾出現, 都視為吉兆
例如三國吳國就曾經因為有嘉禾出現報告, 而改元「嘉禾」

其實同嫪毐條大碌鳩一樣係比一般禾稻生多幾抽稻穗咁解,喺古時農業社會,繁殖力旺盛就會畀人崇拜(利申:9估

謝解
高手在連登
樓主上水啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞