近代中國歷史之勳章談(由清末到民國)

219 回覆
82 Like 2 Dislike
以前喺隔離登開過關於中國勳章嘅post,
不過因為太趕未能好好排板而好快沉,
見到呢度好多歷史撚,
就忍唔住想開個處女post
雖然唔似各位知識淵博嘅巴打以朝代等討論,
但希望以另一種事物同大家討論歷史

ps:呢個post應該唔會同強國扯上關係啩,因為目前為止強國意義上只有紀念章同獎章(award/metal),就算八一勳章,獨立自由勳章同解放勳章都係(而且仲停止頒發好耐囉)

開住個頭先,聽朝要早起,有時間先細心post
留言係我出文嘅動力

隨時有比我更勁歷史知識嘅巴打可以填報我嘅不足
留言係我出文嘅動力

隨時有比我更勁歷史知識嘅巴打可以填我嘅不足
勳章同獎章、紀念章有咩分別
最好有圖

其實我淨係鍾意英國章
Lm
最好有圖

其實我淨係鍾意英國章

一定有相
只係電話虧得濟唔可以返緊工upload
最勁抽嗰個咪青天白日勳章

黃百韜個仔後來殺咗人判死, 佢老母攞黎當免死金牌

老蔣都要破例免佢一死, 只將個章收番. 同鐵券冇分別

唔係國光勳章最高級咩,唔知傅作義有冇得免死
開始!加速!

唔係國光勳章最高級咩,唔知傅作義有冇得免死

你地一開始將咁後搬上前
學毛巴果句,評,是用來正的,請多多支持
學術來講連登比較高質
學術來講連登比較高質

其中一個原因係因為有巴打你
前言

點解講清朝勳章?因為佢係晚清現代化中比較神秘,唔似得同佢相輔ge新軍及軍服改革,但又隱隱同其後繼者北洋政府緊扣...呀!留返打後先講啦

勳章呢種由統治者頒授既榮譽表彰信物,其實由漢朝開始就有,叫丹書鐵券,又叫丹書鐵契、金書鐵券、鐵券、誓書,但有睇電視既人,聽得最多係佢既民間俗稱「免死(金)牌」,是天子頒發給功臣、重臣的一種帶有獎賞和盟約性質的憑證,同現今普遍流行的勳章獎章相比,只不過其形制稍有出入且內涵較為寬泛。

不過,當"免死金牌"呢個term出現時,已經係4個朝代後(南北朝)既事,之後由隋至明,"金書"制度已經完善亦相當接近歐洲既勳章制度,之但係...丹書鐵劵就講到呢度,點解?

因為你老細轉左人囉
學術來講連登比較高質

其中一個原因係因為有巴打你

agger
好文一定要正皮加留名
前言

點解講清朝勳章?因為佢係晚清現代化中比較神秘,唔似得同佢相輔ge新軍及軍服改革,但又隱隱同其後繼者北洋政府緊扣...呀!留返打後先講啦

勳章呢種由統治者頒授既榮譽表彰信物,其實由漢朝開始就有,叫丹書鐵券,又叫丹書鐵契、金書鐵券、鐵券、誓書,但有睇電視既人,聽得最多係佢既民間俗稱「免死(金)牌」,是天子頒發給功臣、重臣的一種帶有獎賞和盟約性質的憑證,同現今普遍流行的勳章獎章相比,只不過其形制稍有出入且內涵較為寬泛。

不過,當"免死金牌"呢個term出現時,已經係4個朝代後(南北朝)既事,之後由隋至明,"金書"制度已經完善亦相當接近歐洲既勳章制度,之但係...丹書鐵劵就講到呢度,點解?

因為你老細轉左人囉

所以以下情節並唔會出現

DIU,勀到連相都貼漏
支持支持
支持
支持支持

毛巴
支持
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞