奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
樂善堂牙科診所啦
我覺得你牙醫唔專業,生到咁撚樣都仲叫你可以唔使剝,我下面兩隻都係咁樣生,個牙醫自己都唔敢剝轉介去專科搞

呢啲咀嚼面凹凹凸凸,預左好易搞到前面蛀,都未講佢生出黎頂住你d 大牙會迫到你d 牙唔齊
唔係剝完先箍好啲咩
我前排又係牙痛
但唔知咩事
直到見到大牙入少少好似生咗粒嘢
白色又硬 我估好似智慧齒
咁我使唔使理佢?
剝晒四隻表示唔夠位出既早剝好過遲
到你頂位或蛀果時會後悔
打橫生都生到出黎?
又硬又臭

我幾隻都打橫生
之前大學果陣個女牙醫話keep 到就ok
諗起個牙醫好正 長腿 大波 gucci 袋
個hip 好撚挺 邊整邊扯
都十幾年前
橫生冇剝 最近有啲牙痛
喺台灣剝過兩隻,兩隻都係下面,係一個老醫生,手勢勁好,剝第二隻嘅時候,早上剝 夜晚就走去食buffet,有保健嘅關係,每隻都係$50台幣。同時問嗰個醫生,佢話就算智慧齒生得幾好,遲早都係要剝,因為佢會影響到隻大牙,好難清潔 大牙會好容易蛀。
好好彩!
通常聽番黎
4隻點都有一兩隻生得唔好
話說我四隻智慧齒打橫生,睇出面啲牙醫佢哋話剝一隻要七八千,四隻就二萬幾

所以我去咗睇政府牙科,之後排期入醫院剝,果陣排咗一年幾,全身麻醉,一次過剝四隻,即日出院,計埋之前睇過幾次政府牙醫,埋單唔使五舊水
我都係
結果去咗專科剝 $7500

好好彩 我係隻智慧齒自己蛀 (但唔係蛀到痛)
前面嘅大牙無事好健康

去剝係因為要箍牙 箍前確保牙齒健康
如果唔係因為箍牙被逼剝
我諗我都會拖到痛先搞

奉勸大家無事無幹前去搞掂會好啲
好彩我個時開始發炎就嗱嗱聲剝咗佢
但就算唔係智障齒 都應該定期去洗牙啦
千!萬!要!剝!智!障!齒!

下排兩隻滋擾咗我幾年
on9智障仔成日係度發炎 谷吓谷吓
死撚開啦咪扮嘢啦 次次都搞到發燒
前年剝咗左邊隻智障
上年右邊發作 屌佢老母痛到口水都吞唔到 睇牙醫個陣要打字溝通
兩邊夾埋洗咗一皮嘢
正宗把撚牙
杜牙根唔痛㗎
兩年幾好等得
每次睇牙post都睇到驚
有幾多人早晚都會刷牙
剝智慧齒成千銀呀
無錢 點剝
我都係咁所以我已經剝咗 仲有另一邊未
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞