奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
成皮野
咁真係咁諗下剝埋佢算...
又要痛...
之前我隻智慧齒都係橫生 成日zip野食係入面
有次發炎 跟手就剝左上下兩隻了 舒服哂
但我摸到佢一隻淨係生咗一半
另外三隻淨係出咗個牙角位,都已經維持咗幾年了
我得下面一隻打横生,但已經蛀爛晒無得唔搞,啱啱搞完隻小臼齒,要過一排先至可以搞隻智慧齒。
但醫生話其他牙唔會移位,因為係最入面,只係有機會隻智慧齒會移出少少
係有個窿,無乜野,咬野食移前返少少𡁻
杜牙根唔痛啊,發炎先慘
我而家牙根又未杜哂,都唔知剝唔剝好
剝左又要裝過隻
未剝想死,剝完已經唔會點痛,咩都冇理但冇腫過
不過頭兩日食嘢會麻煩少少,唔可以有太大動作,因為整到傷口會唔舒服。
好撚痛打左四次麻醉都痛
因為隻牙發左炎 俾個醫生屌到傻左
醫生建議你本身隻牙救得就救 到真係唔得先做植牙
同埋你都杜緊梗係繼續杜落去啦
之前照過牙X光片

隻智慧齒又係生得衰. 仲要接近神經線

要做特別手術去攪

要成萬蚊一隻
唔係啊,d 19牙醫話杜唔哂,唔識柱
跟住轉介我出去出面,起碼要成皮野
跟住我就由9佢算...
係咪中環個個
我有隻都係普通科杜唔到飛左我去專科做左萬四
牙呢啲野如果俾得起就做啦 越遲搞越貴

ps如果植牙都好似要20k up
橫生case佢會轉介醫院幫你做
我果陣四隻都正正常常就膽粗粗去排,但大概要等一年
全程都有老師睇到實必要時老師會出手所以冇咁驚
之後一個星期就好返了
14k咁貴
我諗住由9佢
遲d最多剝埋佢
咁多人智障齒
我上星期剝左上面右邊嗰隻智慧齒,好彩隻牙好細兼且係垂直生,所以個傷口唔大塊面冇腫 但係其他個三隻智慧齒都係打橫,祈求佢哋唔好出嚟
杜唔到牙根,因為蛀左神經線,牙醫想救都救唔返
要剝牙
我有隻智慧齒又係打橫生近近地神經線,被轉介左去公立醫院牙科,排左年半先做手術剝4隻牙
我下面兩隻冇生到,上面兩隻生哂出嚟,只有一隻輕微向前生,另一隻正常,四隻智慧齒都完全唔痛刷牙完全刷到,咁仲要唔要剝牙
刷牙or拆牙,自己揀
我仲有一邊未剝 想搵個好既
我日日都刷牙,會專登刷智慧齒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞