奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
同意
醒目!
免除左之後不必要嘅痛苦
我完全唔知自己係未生 定生得好所以唔痛
乜醫生黎
我自己都有隻斜生,,正常見你唔係直出就會叫你快啲剝左佢
唔係會頂爆前面隻牙+蛀牙風險好高
到你痛果陣已經好大鑊
我就係驚左剝牙拖左兩年
早排某一日突然全部牙痺曬去睇牙醫,牙醫話乜事都睇唔到,唯一有問題既只會係隻智慧齒
剝左之後就無事都無
所以唔一定要開刀? 咁咩情況先要開刀
咁平?? 個時出面有間quote我$8000 一隻 搵專科
上面唔使開刀
下面要
我兩邊智慧齒隊爆曬兩邊大牙
一照完知有機會出事即剝
想當年我下面果隻都係打橫生
痛到連吞口水都痛
最後剝晒下面果2隻, 爽歪歪
我果4隻冇打橫生, 都只係露左個頂出黎, 會見到係凹左落去
所以平時刷牙係冇可能刷到佢地乾淨咁濟, 結果有一隻蛀到痛
去睇牙醫, 原來4 隻都蛀晒, 唔只1 隻
剝左3 隻, 最後一隻踩正條神經線, 要去醫院開刀先剝到, 只係補左佢就算等多幾年先剝埋

奉勸大家, 趁後生生陳代謝快, 早剝早著, 傷口都快好D

四隻智慧齒我都剝晒
本身無諗過剝
點知一年全部都生晒出黎
上面隻牙向外生成日刮損個嘴
加上阻生齒隔個星期發炎一次
頂唔順走佐去剝 舒服晒
其實係咪做好基本嘢日晚刷牙就唔會蛀牙
咁大個人都無聽過身邊有人蛀牙
我想問你幾歲?係咪過左某年紀唔會再生,因為我好似有個頭仔,呢年都無點出到黎咁
我幾乎隻智慧齒同你打橫生一樣,但睇好多以為無事唔理佢最終都會影響隔離個隻正常牙,最尾都係得不償失,而且打橫生就係你無論點刷,佢都保持唔到乾淨同變成蛀牙。
所以一定要剝
有啲醫生好似唔洗拆線,啲線會自己熔
btw:我又係同樓主咁,醫生話唔剝就會一直蛀,補隻大牙都冇用,因為隻智障齒補唔到,雖然而家冇乜野,但過咗年都會去搞,因為聽講我樓下有個醫生幾好,又係搞掂都唔覺嗰種,開刀好似都話千幾蚊
我阿媽成60幾都係同隻智障齒和平共處
我一樣情況
前面隻大牙要去專科杜牙根
貴到
生生吓冇生
依家有小小蛀
不如問下呢度有幾多人每年會去洗一次牙比牙醫check
嗰陣隻大牙已經蛀得勁可能到左神經一飲野就痛, 要救既話又係要剝左智慧齒之後再大牙杜牙根又牙套咁, 佢話之後可能幾年後都會收皮, 所以直接剝大牙算
另一邊都係咁上下, 係咪應該快啲剝左智慧再拿拿聲救大牙
牙科街症淨係做剝牙
要晨早同廢老排隊拎籌
好似話8點就會派晒
好似唔使錢
兩年前搞店 剝哂4隻 每次剝兩隻
剝嗰時唔算好痛 剝完之後處理要小心 第二日開始記得用漱口水(有消炎藥力個款)第一次剝個時唔識 搞到發哂炎同有膿 勁辛苦

打橫生個隻最後係碎左咁剝 劏我2/3刀先拎到出來
個牙醫好似用全身既力先整得甩我隻牙 你會聽到「咔」一聲 同埋就算剝個吓無痛既感覺都會流眼淚
有兩隻生生下無生,露左個頭出黎幾年無生過,無蛀無發炎無打橫,所以無再理佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞