奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
趁早搞掂
我都係打橫生 跟住生左個水囊
會越嚟越大
最後會壓住神經線
洗牙嘅時候順手睇下啦
係,之前箍牙既時侯見到有橫生智慧齒
雖然未開始出,但都狠下決心剝左佢
怕整爛前面既大牙洗多左錢又會痛
水牙線 MUST
有冇智慧齒生得唔好都要
要腫一星期...
我第三日咋
唔使擔心,有老師喺後面睇實嘅。頂多都係痛啲,你唔使仆街嘅。
咁做好清潔先啦
有錢再攪
水牙線?
同你情況一樣 醫生都係話無咩事由佢
點知有日咬碎左隻牙先知仆街了

隻牙爛到枯咗使左幾萬蚊

PS 杜牙根痛到想自殺 大家記得每年check牙
講得好好
仲未計承受的痛苦
pin 左你先
咁都ok la
我一隻$4000
消左腫未?
仲駛唔駛食止痛藥呀?

我仲係好痛
第三日
有冇邊隻牌子好用?
有照CT 呀
35,000?
超級名醫?
頭兩日真係講唔野
同埋塊面好腫
Waterpik Water Flosser
我冇咩睇過其他牌子,日本牌子可能好啲
中間幾年洗牙check 都冇野呀
係上年陀B 冇洗牙
今年疫情又拖左
覺得痛先睇牙醫
一睇就
同我個case一樣,因為智慧齒向橫生,搞到蛀牙 要渡牙根,洗咗兩皮

之後個一年 就剝埋個3隻

好彩識人,唔係勁貴,因為又係好近神經線,要搵個好撚勁嘅牙醫先剝到
最少隻牙唔係生曬喺牙兩咪算係咁 我之前剝牙仲傷啲
睇你X -ray 片同我之前情況一樣... 我隻智慧齒蛀咗, 隻角仲要入左前面隻大牙...

兩個出面街嘅私人醫生都係話前面隻大牙爛咗要做牙套, 甚至杜牙根...
為咗救隻大牙, 本來排咗菲臘都唔等... 搵私家剝... 想快D 救返隻大牙...
剝完, 要等一個月先救隻大牙...

菲臘打黎, 排到我... $50去檢查吓無壞.... 叫個醫生幫手睇睇隻大牙係咪要做牙套... 同睇埋上排, 有時陰陰痛...

個醫生睇x-ray, 隻大牙只係少少蛀, 佢仲放大隻大牙俾我睇, 完全唔駛做牙套...

我極度懷疑之前影x ray 時隻智慧齒隻角入左前面隻大牙只係角度問題,重疊左, 令到睇落隻智慧齒頂爆隻大牙... 睇出面街嘅私人醫生真係要小心D... 睇多幾個...

(不過我智慧齒同大牙都唔痛... 如果大牙痛就真係出事了)
剝咗3隻啦,下面橫生1隻開刀,上面兩隻鉗走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞