奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
我都想搵菲臘 同樓主一樣打橫生
會郁啲都流牙血 但痛就唔一定嘅 我係俾個醫生開左隻牙杜牙根先知發炎
朝早4,5點要排 試過一次辛苦到仆街
depends on 用得好唔好同邊隻 有半陶瓷 有全陶瓷
後者硬啲貴少少(個醫生講)同埋外觀會靚啲

你隻牙套好彩可以用到十年以上
今日睇左牙醫
得出兩個方法
一 剝左隻大牙佢就算
二 剝左隻智障牙 隻大牙杜牙根
左右各一隻智障齒好近神經線 要轉介專科
我選左二 淨係杜牙根都五千
專科剝牙另外報價 之後仲要牙套嗰度都成四千起
為左銀包同牙齒 真係要好好保養
依家只開網上預約... 無得話先到先得...
就咁睇X ray 又真係隻智慧齒撞入左隻大牙度嘅.... 我D 牙幾隻都係品字型生...
我同樓主一樣,又係打橫,兩面都係打橫,其中一面真係同你x ray一樣,後尾要上下智齒一對脫,因為對合齒冇左,上面有機會咬牙肉
上面果隻直頭係牙肉入面生
同埋個位係大牙既牙腳下面, 剝唔到
唔痛
可能我刷牙刷得好呱

遲d痛先算
我都預左要裝假大牙
完全同我個case一模一樣
但佢無叫我剝 因為我勾住牙腳
不安 我四隻牙都好似你咁樣樣
竟然...
我果陣話想剝兩個牙醫都冇阻止我
仲要即刻檢查報價照x ray
完全冇俾時間俾我心大心細剝唔剝好
又冇話打鈄生未蛀就暫時唔駛剝

果陣我仲以為剝智慧齒好好賺,所以個個牙醫都鐘意叫人剝
我右下打直向後生應該仲接近神經線過你
我牙腳仲要彎到接近70 80度
前兩日痛到仆街 今日去咗剝
牙腳都係勾實哂舊骨
要連骨一齊剝出嚟

麻醉藥過咗痛撚到仆街
食隻強力止痛藥 痛咗成粒鐘 先開始忍到

btw我返屋企睇返 好似開咗3刀 聯咗3個位針
我都係二

咁你剝左智慧齒 定杜左牙根先呀?
記得冰敷
我第一日冇冰敷
第二日好腫
之後冰左就好好多
我仲以為永久tim
咁即係每隔幾年要維修保養下個牙套
我個情況同你一樣,最終智慧齒前邊隻大牙住咗,要到牙根。另外走咗去Philip牙科排隊,收咗我參加一個止痛計劃好似。。。。一次過剝晒四隻智慧齒。
我右邊出晒 無問題 左邊出左一隻角 以為係未出晒
有一日突然好易咬到自己 去睇牙醫照x ray原來係成隻打斜左生 而唔係未出晒 所以見到果少少牙係佢訓左係到 之後一定要碌 碌果時都好痛苦 要打碎佢 但之後就無晒事!
基本上每年去洗牙順便checkcheck啦
幾百蚊唔好慳
拔上面係咪冇咁大風險無横生但生唔出,唔知拔唔拔好
醫生話發炎有機會幾個月翻兜
我個隻又唔近神經線嘅但應該要開刀
但剝一隻幾千真係好肉赤 特別今年利是都唔慌逗得多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞