奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
前幾個月蛀牙牙痛去照X-ray 發現咗啲智慧齒係咁生
杜完牙根牙醫又冇講啲咩 想問咁樣洗唔洗剝 見到樓主咁自己有啲驚
唔剝係得,但要用啲高密度圓頭牙刷先刷得乾淨,或者電動牙刷。
你中間嗰幾年冇定期睇牙醫洗呀咩?做咩咁遲先發現
我幾個月前都係咁

呢兩日輪到另一邊大牙開始痛 唉屌
水牙線
我之前剝打橫生嘅開刀都係4000唔算貴
快啲剝左佢好過
同你一樣 醫生話手術有5%機會面癱
排政府期前後有4定5年終於上個月剝左

但唔剝嗰陣食野用嗰邊有時會勁痛 所以都係剝啦
剝左3隻智慧齒
洗左接近一萬 值得
同樓主一樣情況,想請問邊度睇?
我睇開嗰個牙醫話剝要$8000
沖入面條隙?
留名岩岩剝完上面隻正常生
下面仲有隻橫生仆街仔未剝
係咪如無意外照完x光都可以直接剝埋?
睇到好撚驚真係
想問樓主 幾歲發現但無攪
我前年照過x 光都知有兩隻橫生 無痛無攪
睇完小驚
同埋 依家啲醫生又唔做洗牙
我情況係同你一模一樣 杜左牙根
但係我未剥得隻智慧齒 太近神經線冇醫生肯做

最後要轉介去醫院專科 排緊期 等要全身麻醉先得
做親手術醫生都咁同你講嫁啦
我以前膝頭哥整親做微創話有機會死添

我都係近神經線,但係我即刻剝哂
最緊要搵個信得過既醫生
係會救大牙,因為無左雙大牙頂住啲牙走位條中線會唔正
我都係排政府剝
好好彩
一年排到我

利申:非公務員
呢個真

香港其實好多人都有橫生智障齒問題 啲醫生都做得好熟手 話有機會面癱嗰啲真係戴定頭盔only

同埋唔理佢真係會間唔中抽住咁痛 剝左佢啦
樓主自爆
一早趁讀u戈陣剝左兩隻
一隻先$800好抵
本身只係間唔中痛下,但一諗到畢業剝好貴
就疫情都照去剝
我要7000,話扎住條神經線要搵專科醫生剝
我因為兩隻智慧齒搞到我下面兩隻大牙都蛀晒 我明
我係右下打橫生

2020 1月決定右邊上下一齊脫
因為要開刀碎上 埋單$8600

2020 11月左下牙肉腫起左 左上果隻又打斜生 成Q日咬到側邊啲牙肉

最後把心一橫連左邊上下都一齊脫埋 埋單$7500

咁樣成個2020清理左4隻智慧齒

雖然真係貴 但係值既 起碼唔洗有手尾跟
你啲家咁細隻 我兩隻都生到咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞