奉勸大家!智慧齒生得唔好,真係要剝咗佢!!!

650 回覆
644 Like 16 Dislike
啱,好多時用電動牙刷刷完牙之後已經覺得好乾淨,但用水牙線都係可以沖到少少野出黎仲聞到有輕微臭味 沖多兩下冇曬味先係真正乾淨
學生哥想求牙醫推薦
牙科保健完都甚少睇牙,
早排落樓下私家牙醫睇,有幾隻蛀牙要補
但係成千成千咁搞真係破產
仲係三隻智障齒係到...
Google 完公家又話要公務員又剩...
我都係……我杜牙根17k...
仲要出去做牙套
好近神經
成千成千你唔攪。第日就會成萬成萬咁至攪得掂。

植一隻牙幾皮嘢。
唔知有冇加價 14k係包整好同埋keep住每年覆診幫你check下囉 值得嘅
呢個都係
近神經都要睇下你隻牙有冇倒勾
有勾就真係仆街了
未係橫生唔一定要剝嘅
用細牙刷勤啲刷
同埋用牙線 牙線棒刷 用多啲漱口水

但如果近神經線就去醫院剝
有啲pk 牙醫呃你唔識近唔近神經線都想你喺診所剝
整到神經面癱流口水就不得了
oral b 細頭牙刷都可以
我嗰隻都係咁打橫生,四五年前開始出,出出下停左,舊年去照先發現原來打橫生左
生平最驚整牙,諗住注意多啲清嗰個位可以唔使整住,點知見到呢個post
醫唔醫院,定係診所冇乜關係,如果要全身麻醉就一定要去醫院。

有啲高風險 case, 牙醫係會留返牙腳喺度,用牙肉冚住佢。

我個仔個牙醫就成隻牙整碎佢,唔係夾硬抆。
真係要趁後生易復原果陣剝
幾年前右邊上面果隻打直生好靚冇事,但係因為好難刷到佢背面,洗牙果陣啲牙醫話有個窿仔開始蛀
牙醫都係話刷入啲唔蛀落去就冇野
點知有一日隻智障牙冇啦啦生長左,咬爛晒面頰側邊啲肉
痴線明明蛀緊都仲可以生長
跟著連埋下面打橫生果隻一齊剝

過幾年之後,把心一橫剝埋右邊上下兩隻
下面果隻鈄生,上面果隻剝完之後牙醫話牙腳太長生到穿左去鼻竇,而家冇左隻牙,牙肉就有個窿通左去鼻竇。牙醫話如果個窿唔埋口就要去專科做手術埋返個窿,如果唔係好易搞到鼻竇有事。

剝完有個窿,漱口果陣啲啲水真係會入左去鼻竇,跟著張開口一陣又會由個窿漏返鼻竇啲水出黎

最後好彩自己識埋返個窿,如果唔係唔知又要洗幾錢
我覺得係全靠果陣廿幾歲後生新陳代謝好復完快先冇事
橫生九成要開刀
學生睇下學校有無得整 出邊整勁貴
我係學校剝曬下邊兩隻 仲要一隻仆街打橫生
下邊兩隻都要做手術 所以趁早剝無死
錢無左可以揾過 牙手尾好撚長
Dr Low

我下面兩隻都係打橫咁 牙醫話唔痛可以唔理
暫時三年都相安無事
唔止係智慧齒,只要係牙齒出左問題都最好去睇牙醫。自己食止痛藥消炎藥,都只會係頂一時,遲早又黎(唔好話無錢)因為遲早要去解決,最後辛苦既都係自己。
小弟都係樓主嗰種情況
一早知道要剝
前年搵日唔瞓覺出去排菲臘
再等咗一年,喺上年剝咗
菲臘安排咗我入瑪麗剝
瞓咗一晚醫院
出番來 $180 埋單(好似係)
專科係咁上下價錢
少左隻大牙真係差好遠喎
後生嘅梗係keep得幾耐得幾耐
杜牙根痛,但唔夠發炎咁痛
去咗2次搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞