【Disney+】 Wandavision 劇透討論區 (2)

1001 回覆
26 Like 5 Dislike
agnes 個笑樣好邪惡,打咗個冷震
純粹個人睇法
本來MCU Pietro死左, 而Aaron Taylor Johnson都無咩機會回歸
但係今次Marvel就好大膽係Wandavision玩sitcom, 對於我地一班觀眾係劇中劇, 對於Darcy佢地既現實世界亦都係一套劇集

如果Marvel想再用翻Quicksilver, 其實係原本既MCU要解釋得靚係好難
但佢地就透過sitcom呢個劇中劇黎"recast"個角色, 係一套劇集recast角色係好自然既事, 唔會令人覺得好奇怪
只要將Evan Peters既Quicksilver帶埋出Westview, 咁MCU就可以重用Quicksilver之餘, 仲可以帶出埋Multiverse
(P.S. 上面有巴打提到Disney+個Audio Description係講呢個Pietro係from X-men film)

雖然唔知Evan Peters純粹係Easter egg性質, 定日後真係會作為Multiverse既Pietro身份繼續出現係MCU, 但我覺得今次"recast"係神來之筆
咁vision點解唔係recast?
咁其實mcu係咪用wanda黎食左fox universe?
見到有人估啲廣告係咪指infinity Stone
多士機 Mind
手錶 Time
番梘 Space
紙巾 Reality
好Meta
who is 光譜?
睇完今集 完全覺得mcu真係會搵返xmen 原班人馬過黎
Captain Marvel (Monica)
會唔會有兩個wanda?
一個係sitcome wanda 一個係今集走出黎果個?
sitcome wanda 其實都係知一半唔知一半咩事,走出黎果個wanda先係boss
Wanda 係 westview 第一次開平衡世界通度 拎左 quicksilver過黎199999(可能vision 都係來自平衡宇宙)

下集doctor strange 帶埋其他 xmen
Agnes 估佢係咩人?
打boss好可能無
但係應該會出個boss
個boss應該係引領到Wanda發生westview事件
有屍用
最尾好撚癲
但係有咩關聯?
多士機 人樣上面有燈
手錶 時間
番梘 藍色正方形
紙巾 紅色液體
講Wanda's Trauma多d啦
今集廣告畫晒出腸, 個紙巾牌子叫Lagos, 最尾句Slogan仲要係For when you made a mess you didn't meant to
好多人話第一集個多士爐係比喻vision,紅色個盞燈係mind stone

第二集係手錶,就係time stone
第三集係方形番梘就係Tesseract

今集係一灘水,好似Aether
呢樣講咗咁多個禮拜就肯定啦
依家講會唔會仲有另外一個意思
我覺得2樣都有
直接話Recast 真係估唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞