移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (3)

598 回覆
1 Like 3 Dislike
因為出咗新order
所有寄sydney都寄去consulate
其實係好事

利申:早你幾日但上咗CA船
我屌,我個張坐船都唔知坐到幾時先到加拿大我要expedited processing 呀
我諗其實唔會快好多, 佢d backlog咁, 而且有COPR都去唔到住
你香港出世?
得owp有加快,不如比多千幾蚊申請埋owp ,反正做左medical test
係,居英權計畫拎bc的
你已經被中國人了 做咩唔拎埋特區
我以前係歐洲幾個國家,佢地出既police cert 既國籍都係出 British citizen。
廢事無啦啦隊本特區俾加拿大個邊,攪亂個application
不過如果有得加快process 我都心郁郁想整返本
你香港出世?
係,居英權計畫拎bc的
你已經被中國人了 做咩唔拎埋特區
我以前係歐洲幾個國家住過,佢地出既police cert 既國籍都係出 British citizen。
廢事無啦啦隊本特區俾加拿大個邊,攪亂個application
不過如果有得加快process 我都心郁郁想整返本
應該冇加快啦, 加快o既唔包PR application
係,等到天荒地老
幾時都得

有啲人一個月申請一次, 又唔貴
英文差係咪真係冇得搞?
預celpip得6/7....
英文咁樣情況你要靠加拿大既master degree 先可能夠分。
我非加拿大master, IELTS差唔多爆分先岩岩夠分抽到fsw
我一定冇可能爆分
(唔好講咩俾啲大志溫書努力/冇野阻到你呢類野)自己知自己事

可能轉返去英國算
其實你可以研究下個OWP先, 假設佢真係行EE o既話, Canada working experience會加唔少分, 而CEC門檻亦都會低D. 之前FSW 47x時CEC先45x. 建議你最好搵佢個網計一計, 估下自己大約幾多分. 因為30歲後會每年扣5分, 所以計o個時記得計埋你年齡.
另外如果你份工啱可能可以搏下PNP, 加600分, 但E個有D複雜, 唔同省份有唔同要求. 通常係根據佢缺乜人而nominate, 所以你最好自己查下.

個人覺得安全起見BNO好好多. 萬一OWP真係駁EE, 其實相當唔穏陣.
1. 個分好浮動下.

2. EE有o個個stream唔代表佢會抽o個個stream. 舉兩個例: 睇返佢以前d數據, CEC specific draw 2015年2月抽過一次, 之後等到2020年3月先再有 (我懷疑佢封關先拎返出黎).
另一方面, FSW近E 3個月都冇抽過.
所以最壞情況可能係加左CA experience分去抽FSW......

3. 三年內做一年野, 即係兩年內要搵NOC 0AB工, 現時失業率9.4%, 搵工難度唔知有幾高. 見過好多人話無local experience搵工係好難.

4. BNO 個野話2025 review, 唔知會唔會閂閘, 都要考慮埋.
啱 移民一向要做保守估算
熟悉 EE PNP 就知,就算咩 Pathway 都冇,都仲有一定機會有 PR
我諗呢班人連 Google 同歸納資料嘅能力都冇
去到加拿大好大鑊
有 BNO 就去英國啦 BNO 勝在對工種0限制,又唔洗計分,又簡單穩陣
最多咪返香港 冇野架
正確呀
不過就難啲拎到PR
都要睇埋加國幾時公布埋另一個港人計劃。
呢樣真,我入左幾個TG谷,見D人好多資料都錯,仲要扮代表教人

問個個又唔識上IRCC自己睇,答個個又係聽人講完當真
見到有人話OWP會無OHIP,一定要自己買保險
其實好多野都係官網寫得好清楚
GSMC最緊要睇邊個CODE負責你個FILE,有D CODE做野好撚慢
無人知個CODE= 一個OFFICER 定=一條TEAM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞