移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (3)

598 回覆
1 Like 3 Dislike

的確係
B仔超快,btw 搞呢壇野個office 係多倫多有日直頭想踩上去
話說我搬屋啦,有人黎多倫多如果未搵租,可以考慮吓我呢個,12月中至1月可入住

1300,full basement,包水電,包上網,包1 out door parking,兩房兩廁,有洗衣機,分門出入,有廚房

無乾衣機

我會留低部份傢俬

屋主廣州人,退休人士,過左黎好多年,講廣東話,超超好人
屋主有兩個要求:
1。要好租客
2。cash交租

有興趣就TG我

就快一年AOR, 乜消息都冇
傳說中嘅 owp stream B 快過 ee
返多十個月工就可以stream B
唔知 EE FSWO 定steam B快 d
申埋steam b啦

我就係咁就快過EE批
B,一定係

B個office 係多倫多,好小case,可以做到即日覆你enquiry 你諗下佢地得閒到
巴打仲等緊? 都2022了

BTW有冇人知道landing後PR卡幾耐會寄到
完全冇update 屌佢老母
極快,十日內

Pr eportal都未show批,已經收到卡
搵過MP幫手未
下。。我兩個月都未收到卡

你係inland applicant??
Yes inland
新一年希望IRCC 生性,快d approve PR俾我
IT dup code 9搞緊OWP,時間太tight有機會meet唔到stream b五年內畢業條件,係唔係express entry NOC skill A可以當backup plan?
基本上有Canadian work experience (1年或以上),英文唔太差,有手有腳都qualify
自己google crs calculator 計分,再睇下以前Cec draw 既cutoff 就會明點玩法
學上面話齋正正常常計分, 英文好同有canadian working experience就可以一搏.
但e d野好睇彩數同政府政策, 好似E家咁express entry只抽provincial nominee, 你記得plan埋worst case唔好到時拿手唔成勢.
btw, EE基本上基本上分三個pool, 你上IRCC可以睇返以前d draw result

最大o個個pool係FSW, 包晒全部人. pre-covid 時大約47x分左右.

FSW入面有另外兩個細少少o既pool: CEC同PNP
CEC就係指有canada working experience o既 applicants. 如果只抽CEC, 過往經驗係45x左右. 前排IRCC有段時間淨係抽CEC, 所以o個段時間你外國人想報EE應該都報唔到. 同埋之前亦都有試過一次過抽乾晒成個pool, 低分到75分都收. 不過應該係因為covid搞到收唔到外國移民所以先賣大包, e d機會可遇不可求.

近排9月開始IRCC剩係抽PNP, PNP係provincial nominee, 即係要有province nominate你先會考慮. 順帶一提如果係PNP你CRS就直接加600分, 基本上打橫行架喇, 抽FSW都實中. 不過PNP就要自己搵個province報名, 詳情要自己查下每個省有乜program, 同埋好似都係要同人爭.

summarize下: 假設你報名時無nomination. 如果到時IRCC抽FSW, 就要47X. 如果佢抽CEC 45X應該都ok. 但如果佢抽個pool你無分, 就幾高分都冇用. 所以自己計下分, 如果好難meet 到o既話考慮埋儲錢stream A / BNO做backup.
溫馨提示:已經3個月連續淨抽PNP
推番個舊post先
IRCC memo:頭半年都唔會抽EE
2022會轉玩法
你仲未有聲氣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞