移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (3)

598 回覆
1 Like 3 Dislike
2月1日去整良民證,2月19日寄左出去,希望加拿大快d收到
加油呀 快喎
你點知佢寄左出去
呢到係講EE, 唔係OWP
可以打去cncc問tracking(雖然只係知佢send out咗)
我send email 問,你預要等一個星期先有回覆
打咩電話,我次次打過去冇人聽
2860 6557
我9點半打去就有人聽
要就一就時差,要計下數
我覺得樓主開呢個post真係多9餘, 只會製造信息混亂

而家個個集中講救生艇OWP scheme , 雖然詳情未公布, 但肯定比其他現有 path 寬鬆

屌, 仲話自己只識開呢個post, 但又唔會識答, 就更加 on99
我應該識答你呢個嘢
睇清楚 OWP 只係比最近5年畢業嘅人
唔中OWP 但係冇 BNO, 咪行 EE PNP 囉
同埋OWP 未講 PR pathway
而家最壞打算係要行返 EE CEC
咁就要提大家盡量搵 0AB 工
移民就係咁,要有至少兩手準備
OWP未出之前晨早就有EE同PNP啦, 成個世界為你而轉咩, 仲要兩個野由eligibility同application procedure都唔同.
個title講到明係for EE同PNP係要盲頭烏蠅鐘入黎, 你不如入去BNO post屌柒佢地有加拿大唔講英國? 都on撚9
又想移民但剩係攤大手板識食殘廢餐, 仲要咁少野都信息混亂. 你不如留返o係到算, 去到仲多野要顧我怕你個腦handle唔到
衝出嚟柒就係你依d人
去加拿大得你個OWP schema咩
你都要做多一年先有機會申請PR
但EE approve哂就係PR身份land加拿大
屌, 講都多9餘
可能好似楓之谷咁講,好多人覺得有owp就一定有埋pr
依家喺夠分直land 加拿大 as PR
唔洗同你地玩owp

老老柒柒我覺得行完owp好大機會都係要行返EE.
一兩年後,d 人開始有1年 Canadian work experience , 呢個post就會俾人推返上來。
頭先打去問左, 我22 Feb搞佢話10 Mar 已經寄左
不過佢寄左去香港個CA consulate, 而唔係request letter上面個address (Sydney, NS Canada)
我個個係寄去centralized intake office Sydney, NS
所以保守d 跟佢ee路行一定最安全
有新scheme 而又fit到咪bonus
佢話寄左去HK law, 不過我剛剛打左去香港個CA consulate問, 佢話係standard野黎, 佢地會自己內部搞掂唔需要另行通知佢地.
其實唔去o個邊傾對佢地係好事, PNP同EE複雜唔少
剩係最多人考慮o既OINP同BCPNP都已經差勁遠, 唔好講話咁多個省, 又分paper based同online.
而家咁都話信息混亂, 撈埋死得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞