移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (3)

598 回覆
1 Like 3 Dislike
我見新聞話7月會開返FSW CEC
是的,仲傳聞會早啲,或者跟職業抽
今年佢一次都唔抽都會達標,佢已經差唔多到數,批埋啲backlog其實夠數

我估第一次會490+3000人既話
想問你地拎左mpf未?
我未收到PR card但已有COPR ,唔知可唔可以拎
我就嚟27,2018 喺香港u grad,近排加拿大其中一間big4 approach 我,in 咗round都ok,hr有問我係咪近5年grad,我就話係可以申請owp。但因為我係18年6月grad,所以做完1年嘢就會過咗5年,行唔到stream b。想問到時係咪可以行EE+ PNP,同埋應該咩時候apply,洗唔洗僱主support嗰啲?
幾年前Ielts 8.0 但過咗期,遲啲要嗰陣再考過
補充小小,未結婚,但諗住自己settle好女朋友遲啲過嚟,因為香港有層樓未賣得
要睇你邊間,你幾間既話要整合左先
可以EE
Thanks有冇話應該咩時候apply?應該會係Vancouver ,因為我係做IT audit ,見好似可以申請BC PNP Tech
BC PNP我唔熟sorry,但你儲夠佢個門檻就apply得
如果係公司到升過職,有兩,三個positions, 係咪係一份employment letter 寫哂就得定一個position一份employment letter?

除左employment letter, 需要咩其他文件去證明我係呢間公司做過野?

@廢老巴, 我見上個post好似話可以同你傾下employment letter既細節, 可唔可以留tg?
同一間公司,如果升職後個NOC(job responsibilities) 大致一樣嘅話,咁一封信過就可以。
但你要一封信入邊分開返每個position咁寫。

Employment letter(company letterhead) + paystub 就可以

利:過來人
巴打你批左未
申請左EE, 如果想試OINP & BCPNP兩個省提名
係咪額外要再交兩次申請?
要唔要有job offer先?
早輪好似見佢話批左
要另外申請,幾樣唔同野黎,全部要分開搞
至於要唔要job offer就要睇返自己申請嗰範,有啲要有啲唔要。
不過記憶中大部份都要,仲要申請中途份工無左可能會withdraw nomination 。詳情要睇返個別program 先知。
OINP冇記錯係冇得自己apply.
係Ontario government 係 express entry pool 揀 candidate.
佢點樣揀人其實冇得預測,有時跟occupation (NOC), 有時跟法文水平。
OINP 依家好似可以自己apply, 同埋佢轉左用EOI 計分,唔駛好似之前咁搶qouta
https://www.ontario.ca/page/ontario-immigrant-nominee-program-expression-interest-system-streams

但最重要因素都係有份工
我都係做IT, 感覺apply 時話要sponsorship 好多時已被screen 走,所以OINP 都應該唔易,因為你都要同僱主傾好,佢肯幫你搞employment letter

同埋OINP 應該每半年要續一次 (不過...呢個我sure, 好似一用OINP 就已經係PR, 我做完功課呢個係未肯定),所以要半年續一次其實好煩

同埋萬一要轉工,新僱主都應該要跟返OINP 既要求,所以有得揀OINP 都未必最好,不過叫多個option
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞