移民 加拿大 Express entry + PNP 討論 (3)

598 回覆
1 Like 3 Dislike
我岩岩都睇到另一個source 仲諗住上黎講,原來old news左
七月六日

Federal Skilled Worker (FSW), Canadian Experience Class (CEC), and Federal Skilled Trades (FST)

1500人

CUT:557

CLS 好彩2020 入左閘
太耐無抽,抽得太少人
尋日抽533
每次個draw size都勁細,得2000人
有無人仲睇緊呢個Po仲未有PR等緊EE
好奇問
積壓2年 真係預咗今年剩低嘅draw, FSW 起碼都5字頭
應該唔少人有 owp 太早 grad 冇 stream B, 望緊 EE 個分/搵緊noc 0AB 工
ircc 都要睇烏克蘭,香港蒸 AB 條數
唔敢一下抽太多
香港人唔係5年內 Grad 嘅話, 最穩陣依然係蒸 A
EE 出年加新rules,應該會再公平多小小
高分都唔係大哂,仲要睇埋職業
加拿大都係想要多D某D職業,例如,好多司機都無咩讀書
cut off 525 - 2250 candidates
525 都仲係好高分 啲人點金攞過500分㗎
個個 phd / local exp/有家人喺加拿大?
定真係法文咁多人識?
CA phd + 2yrs CA working exp + ielts每個component top range(~全8 + listening 8.5) = 529
痴撚線
做到曬3樣 應該都係精英 去邊都得啦 洗鬼靠 EE
好多人都做左LMIA係真既
揸OWP係咪姐係唔洗LMIA
是咪行哂蒸A/蒸B, 無人講ee
有easy mode仲邊有人玩地獄mode
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞