屌那星曼城第一球咁都唔係越位?

352 回覆
21 Like 57 Dislike
咁點解佢feel到後有鬼都唔大腳解圍?
我想控返落黎回傳俾龍又唔得?一定要大腳解圍?
總之而家問題係rodri影響到佢做下一步
企offside位就唔可以迫咁以後都唔可以迫龍啦
佢控個時Rodrigo無埋身迫
影唔影響呢D真係好難講
有時企係度你眼尾稍到有個人其實都影響到你
睇到準一控落黎即搶呀ma
你get到干擾個point係邊都無謂同你嘈
足總都已經解釋晒
Exact7ly
咁場上所有球員都互相影響緊大家所以就係有灰色地帶 個一刻mings比人感覺就係唔多有影響 或者會覺得如果mings覺得咁危險就應該一早大腳清 你又要控 無人迫又要控失 然後話有幾個身位既shoulder check影響到佢控波 只怪mings係唔夠醒目 導致有mistake
其實我覺得係架, 所以點影響真係純粹睇球證條線係邊

https://www.youtube.com/watch?v=uQrqLOGOPPU&feature=youtu.be&ab_channel=MaxFootball

正如上面有巴打POST過一條片, 2:34果球如果我做龍一定點都會俾美斯DRAW走左D 注意力
但球證又可能覺得郁都冇郁, 冇參與進攻冇影響到防守
所以只能夠講呢D例一定有少許人為既判斷
同意 我估佢球例上既字眼之後都有機會adjust 令到大家係判斷時會更準確 不過始終case by case咁睇 又要睇當刻球證係點睇
本身企係越位位係唔犯規 我唔想再重覆幾個身位差距仲要背住面 你話正面衝過去既影響性大好多啦 佢係控甩比人搶 唔係因為比人搶而控甩 洗唔洗跑出場外先比行翻入嚟
https://youtu.be/tJQwLyN-WlQ
0:49

係咪越位?
點解一定要跑返onside 位置
中堅回傳畀龍時對面喺中間有意圖intercept到個波係咪又當越位呢
有意圖攞波 影響到龍門玩波 越位位置 夠晒你分析
呢球冇可能吹啦 美斯完美示範唔郁 唔會吹干擾門將啦
同rodri唔同 佢明顯有意圖干擾後衛
當射波啦 靴里拉大腳踢上去嘅
好明顯Rodrigo已經係跑緊翻去 Mings本身控波 仲要控甩係Rodrigo個邊 Rodrigo基本上係迫都唔洗迫就拎左個波 咁係Mings自己失球權
幾個身位 已經shoulder check埋 自己控甩 係人地干擾 咁唔洗討論 你對手個龍門都干擾緊自己個龍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞