屌那星曼城第一球咁都唔係越位?

352 回覆
21 Like 57 Dislike
一直都唔當?
有無例子睇下
根本你係越位位置向傳球路線跑就係參與緊
除非你行番去唔越位既位置再向球跑
咁都叫冇第一時間逼佢?
我咪就係同你講呢個case唔屬於challenging an opponent for the ball

點先算challenge? 睇返球例嚴格黎講真係要有身體接觸先叫challenge 嫁, 我quote既係ifab球例

我就係想講由mings控個波果一下已經冇哂越位考慮因素唔會判越位犯規
上面有條片熱刺果球就係其中一個例子
如果有兩個球員,一個係傳波果下係越位位置,一個唔係
兩個都一齊去追波,越位位置果個一日未掂波一日都未計參與緊進攻,要等最後邊個球員掂波先決定係唔係犯規
嘈乜鳩 講得好清楚
所以咪興起ball playing CB
其實你只係quote左可以有個Direck free kick 要係佢bullet points果D行為入面 有careless / reckless / excessive force存在

唔會有人解釋咩叫challenges既時候仲有個Point叫"tackles or challenges"
要即時解圍先安全,咁即係越位球員有press啦...

咁仲唔係越位?
駁唔到
你段野邊一句講definition of challenge
咁都唔叫越位
未掂波個一刻已經要吹
但亦有好多例子當係?
你on9?我傳波比你,你越左位
你係咁向住個波跑
未掂波都唔吹?
你睇開咩波?
https://youtu.be/uQrqLOGOPPU
第一球已經係例子
因為球例冇獨立去解釋咩野係challenges,所以只好用law12去解釋

你睇清楚,If an offence involves contact, it is penalised by a direct free kick.
而direct free kick有項係tackles or challenges
所以其實要有contact先稱得上tackles or challenges
第一球咪吹錯嘅例子囉
第一球計入? 完住影響哂門將判斷WO
00:40
02:34
呢兩球?又係錯?
即使越位位置球員係傳球路線,佢冇掂波都係冇犯規
當年係計左入
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞