屌那星曼城第一球咁都唔係越位?

352 回覆
21 Like 57 Dislike
一定要有身體接觸先press到?
2個身位但佢跑緊過嚟喎
心口控咗下佢就已經跑到喇喎
咁你進攻去追個直線都隔幾個身位啦最少 唔通又唔越位咩

我係諗其實佢係係越位位置跑去進行迫搶同截擊?

同埋成日話明斯玩波 佢截到個波落黎到俾人搶都係1秒半左右既事 even個波連地都未落到喎 如果佢係控定左個波你再搶件事會合理D

原來咁樣叫已經跑到

都係果句,成個過程有邊到影響到佢玩波先?
其實點解隊友無提場?
咁可能佢會頭鎚或者大腳而唔係控落黎俾人偷 ...
首先第一句已經唔明你講乜

越位位置跑去進行迫搶同截擊要睇情況決定佢有冇犯規

姐係個波係空中係唔可以搶既,一定要落左地先搶得,呢個情況會唔會更加唔合理
根本就佢decision問題
佢有得揀頭槌頂俾隊友
Exactly 呢樣野
咁多時間比你做選擇,而選擇又咁多,佢就偏偏選擇左控落黎
正正就係deliberately played
真係好撚黑
blame the victim? 佢唔係果度出現就唔會有危險?

佢decision柒但如果係犯規就係犯規架啦
大把時間
佢自己撚波失敗
有乜好越
同埋鏝個中場都係想清波
你估佢有心傳比個咁前既人咩
事實上rodri係因為企係果個位而得益
咁下次Ming 玩10秒波
越位位嗰條友埋去迫佢又要吹返越位?
應該當越位啦
問題唔係控唔控得差
個波係空中個陣
你跑埋去已經參與左
玩乜撚野波
你上youtube睇返琴日條片啦
佢心口控離左諗住修正 rodri已經偷撚左
咁都叫玩波cls
你都識講控離左諗住修正啦 仲有咩好駁
根本就自己失誤兼隊友溝通唔好
咩仲有咩好駁事實上係越位我洗撚駁
兩樣野黎喎,我講個樣野就算吹左 offside 都一樣咁講,隊友無理由覺得越位就唔提;即係 keeper 開生波都會望下後面有無人偷波先開,唔係之後俾人偷左先話喂你唔岩喎
咁如果個後衛頂後佢截到個波又係咪照樣要吹越位犯規?
咁個情況係點睇 又要睇獌鏡?

A player in an offside position at the moment the ball is played or touched* by a team-mate is only penalised on becoming involved in active play by:
interfering with play by playing or touching a ball passed or touched by a team-mate or
interfering with an opponent by:
preventing an opponent from playing or being able to play the ball by clearly obstructing the opponent’s line of vision or
challenging an opponent for the ball or
clearly attempting to play a ball which is close when this action impacts on an opponent or
making an obvious action which clearly impacts on the ability of an opponent to play the ball

A player in an offside position at the moment the ball is played or touched* by a team-mate
呢個就肯定架啦

becoming involved in active play by:
challenging an opponent for the ball

佢成個跑既路線都係由越位位置向住要challenge既地方跑去 咁樣都可以計唔involved? 從字面上睇條球例 即使個波係控哂落黎 你去challenge都足夠構成犯規啦
有得呢個戰術 一定就會配埋冇越位跑狗預你唔敢掂波啦 一掂我拍甩你直線俾跑狗 唔掂我就叫跑狗去追 要唔要assume埋球球都會大力到入禁區俾龍門用手接?
講真 呢球如果以後都唔當越位既話
咁隊隊波都有新戰術喇
搵兩個前鋒企係對手龍門同後防中間
對手龍門一開龍門球
自己隊球員就將個波頂前
兩個前鋒就跑返黎ready
對手中堅一拎到果下就即上前偷波
呢個戰術真心幾殺食
其實你睇多次條片 Mings係掂波之前係有做shoulder check 佢係確認左自己條防線最後果個係邊個位 有冇人先 再控落黎 如果有比last gurad更後既藍衫 埋黎搶都應該要係越位

再講 隊友就算望到 都會知道果個人係越位 唔會提啦 係咪應該咁諗?
人都未到又點樣challenge個波?
如果照你咁講,佢50碼外跑埋去都係計challenge嫁啦喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞