香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
經常
住附近?
睇乜?年證?
唔係
係,要搞張年證先入得去睇。不過好多好得閒嘅退休人士成日去霸位
唔係要預約睇戲架咩?
唔預約點夠佢地搶

一年320,日證都53
每個月抽一日去睇 $320/12=$25一次
一次可以睇三套
佢哋成日book曬
打電話都無位?咁你咪好蝕?
你睇乜多?粵語片?分享下

頭先去睇聽d阿姐講先知有d咁既野
原來我係大鄉里
要同人爭位,或者我試過要去到等
我多數都係睇大戲片,粵語片
同埋佢個圖書館雖然細啲,但係啲書好集中
搵野研究係好事
等睇你第日分享

網圖 咁hard sell
姜巴,你覺得資料館個$320 抵唔抵俾?
我出發去資料館至少要1.5 小時,如果俾左年證去到無得睇就浪費時間

的確有部份港片DVD想睇的

俾姜濤迷惑左

對唔住薑巴
起碼要去到幾次,每次睇到幾套先得。應該都得嘅雖然有人有時爭下位
今日去睇左殺出個黃昏 親眼見到謝賢 八十幾仲keep 到 同佢旁邊林家棟都有的比

不過父親節睇呢套又諗到佢同十二味好似都關係唔太好????

仲有劉謙個資料館二十週年嘅宣傳片 似拍得幾好咁(因為我冇去過資料館 唔知入面咩樣)
完左奧運再諗諗,如果去資料館睇戲當行街無所謂
但一定要好好狀態一次睇到幾套戲先
7月上畫會去支持
資料館其實好細
去睇戲得百幾個位
嗰個係戲院
搞年證睇嗰個資源中心得幾個位,我非常支持去多啲
我知,個戲院得百幾個位好細又坐得辛苦
完左奧運無波睇再諗去做廢老
你去資料館都係睇得展覽、戲院同資源中心個層
好細、如果唔順路特登去好悶
咁所以就更加要去下囉,啲書其實好多都好正
呢條片啲歌我經常聽,下面有個留言話金針獎應該起碼重要頒畀三個人:周聰(粵語流行曲第一代唱作人,霑叔封佢做粵語流行曲之父)、呂文成、蘇翁。其實都重有好多,曲王吳一嘯,曲聖王心帆,曲帝胡文森,王粵生,馬國源,林兆鎏,梁漁舫,盧家熾等等。當年呢班音樂人主要都係編曲、戲,但係其實好多小曲、早期粵語流行曲都係佢哋編,佢哋寫。可惜年代比較久遠,同埋佢哋主要寫曲、戲,嗰陣廣東歌呢樣嘢地位都係好低,甚至都未完全成型,所以成日畀人遺忘。 黃志華先生寫好多講佢哋嘅文/書
https://www.youtube.com/watch?v=F_g8Qhi7oJQ
但係當時幫人起朵 個個都車大炮feel
呢個唔係車大炮嘅,霑叔篇文入面有啲論證,至少曲詞編都有做,跟住做埋電台播音,將呢啲粵樂播出街
聽埋個yt 再cm
V_Crooij 兄原來都有留意呢個帖

係,收咁多稅咁多年都唔執下座嘢,基本上重係90年代咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞