香港粵劇粵曲/戲曲、早期歌影視娛樂文化新知舊雨交流討論區 (2) - 淺說南音

1001 回覆
29 Like 1 Dislike
乜都寡言喇
說有益話說事實就好了
睇住啲片咁刪法其實都已經覺得冇得玩,我自己都有好多嘢想做想寫都搞到有心無力喇
可以做到幾多就做啦
唔好氣餒
公道自在人心,大家都知
生活都要繼續的 盡可能出去睇下大戲,睇下電影

有關德興展黃師傅會打驘
[柒婆又柒]連汪呀姐都反了反了
https://lih.kg/2518006

好似冇咁差
阿姐手足
齋講行動力,阿姐喺搞起大戲成行上面,佢係真係做咗好多嘢,尤其佢自己又真係算跟下網上潮流(例如玩Instagram),所以都知道要搞埋網上宣傳大戲呢樣嘢。大戲始終都係本土嘢,其實好唔政治正確,佢都真係有個心擺落去先會咁多年都一路搞緊,相對家英哥重睇得灰,覺得香港大戲自己一早冇得搞,因為鄰國太多人,資源
講真大戲戲行都係親建制,認同阿姐有功勞的,而家開始有返神功戲,香港的神功戲演出每年只有減少,並無增長。早幾日文匯報訪問低智森,佢話大陸用2億拍20套粵劇電影,佢本來有份拍,但疫情無得返大陸,香港的戲曲電影一早沒落,要靠大陸承傳。 個人認為蓋與吳美英絕對有本錢好似任白,龍梅咁
唉,而家本地小生都是大陸仔為主
秋元,兆明,天佑都係大陸仔
天佑娶左琪琪都無咁大陸味
我只想睇本地人為主的劇 主攻天佑與女文武生
香港人鍾意MIRROR,唔知大戲幾時有小鮮肉俾姐姐錫下
新秀/apa要有人擔到大旗先得,應該要再睇多排
六月有新秀睇
五月睇四套大戲

去到好盡
睇完一套已經累到七彩

睇蓋鳴暉連滾幾個地沙 對佢的欣賞又增加左唔少
由京劇改編
幾乎是全女班陣容,男的反串
不過是高志森監製

算啦,有心儀的演員
香港戲曲電影喺雛鳳話唔玩之後已經完全冇曬,冇咗幾十年,之後得啲講戲曲嘅劇情片,純戲曲電影係冇咗,大師呢啲金主又唔拍/唔得閒拍,點會有得搞
$.$

所以有d時候要屈服睇大陸野
又走一位,德嬸,葉紹德德叔夫人陳慧玲

鍾雲山、陳慧玲 - 花都綺夢
https://youtu.be/KHlbXCw_kjc

朱少璋facebook
德嬸走了
2016年1月31日,我在尖沙咀商務講唐叔的戲曲劇本,德嬸光臨,現場氣氛真好。記得她拄着扶手杖上台,我連忙上前扶她,她微笑着說:唔駛怕,有咩衣郁,揸住碌竹(指扶手杖)。照片左起:匯智總編羅國洪先生、名伶鄧美玲小姐、德嬸、少璋、名編劇方文正老師。
真係好聽
阿姐今次演唱會唱好多詩詞
無買飛睇(嫌個RUNDOWN少歌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞